Indonésie v slzách: Počet obětí cunami strmě stoupá, zraněných je přes 1400

Spoušť, kterou napáchal výbuch sopky Krakatoa a cunami v Indonésii

Autor: ČTK

24. prosince 2018 17:07

Počet obětí víkendové vlny cunami v Indonésii vzrostl na 373, informovala agentura Reuters s odvoláním na indonéskou agenturu pro přírodní katastrofy. Dosud se uvádělo 281 mrtvých. Přes 1400 lidí bylo při neštěstí zraněno a 128 osob se stále pohřešuje, uvedla AP.

"Obáváme se, že další oběti jsou ještě zasypány pod troskami," uvedl mluvčí agentury pro přírodní katastrofy Sutopo Purwo Nugroho. S odklízením trosek pomáhají stovky vojáků i dobrovolníků, dodal. Podle něj bylo zničeno přes 600 domů, mnoho hotelů a obchodů a více než 400 lodí a člunů.

Přívalová vlna cunami udeřila v sobotu večer místního času na pobřeží z obou stran Sundského průlivu, který leží mezi ostrovy Jáva a Sumatra. Nejhůře byl postižen západ ostrova Jáva. Příčinou vlny cunami byl zřejmě výbuch sopky. Místní obyvatelé byli vlnou zaskočeni, protože nedostali varování, jaké dostávají v případě hrozby přívalové vlny v důsledku zemětřesení.

Podle sdružení zdravotníků provincie Banten, která byla postižena nejvíce, jsou mezi zraněnými hlavně domácí turisté, kteří trávili víkend před Vánocemi na tamních plážích. Zatím nejsou oficiální informace o obětech či zraněných z řad zahraničních turistů, podle dřívějších informací českého MZV Češi mezi postiženými nejsou.

Televize CBS dnes uvedla, že zasažena byla i populární pláž Anyer na Jávě. Oblast je oblíbeným víkendovým cílem obyvatel Jakarty, ale i cizinců. CBS odkázala i na video ze sociální sítě Facebook, která tam dal norský fotograf, jemuž se před vlnou podařilo uniknout. Na sociálních sítích dnes bylo zveřejněno i dramatické video, které zachytilo, jak cunami zavalila koncert místní rockové kapely Seventeen.

Přívalová vlna zaplavila v sobotu i národní park Ujung Kulon, který leží v nejzápadnějším cípu ostrova Jáva a který je součástí světového dědictví UNESCO. Žije v něm mimo jiné kriticky ohrožený nosorožec jávský.

Témata: Indonésie výbuch sopky Krakatoa a cunami v Indonésii (prosinec 2018)