Přelomová Miss Universe? Letošní favoritkou je Španělka, která se narodila jako muž!

Angela Ponce (miss Španělska) 11

Autor: ČTK, stars24.cz

16. prosince 2018 21:01

Více než devět desítek krásek bude dnes večer v Thajsku soutěžit o titul Miss Universe 2018. Jednou z favoritek je podle některých médií i Španělka Ángela Ponceová, která se narodila před 27 lety jako muž. Miss Universe se tak poprvé účastní transgenderová osoba, a ne jedna. Také pětadvacetiletá Mongolka Belguun Bacuch nebyla ženou od narození. Za ČR se soutěže účastní Lea Šteflíčková (20).

Už na předběžné promenádě v plavkách si tento týden v Thajsku vysloužila Ponceová velký potlesk. Do Thajska vyslalo sevillskou modelku Španělsko, jehož miss se stala letos v červnu, rovněž jako první transgenderová osoba. "Jsem velmi pyšná, že má země píše historii. Chci na Miss Universe přivézt vzkaz pro všechny, aby byli tolerantní a měli rádi sami sebe i ostatní," řekla Ponceová po červnovém vítězství v Tarragoně.

"Nejsem další misska, která chce mír pro celý svět, chci hlavně vzkázat světu, že důležitá je tolerance, respekt a láska," uvedla v rozhovoru pro deník El País Ponceová, která proslula bojem za práva sexuálních menšin.

Narodila se v jihošpanělském městečku Pilas 18. ledna 1991 jako Ángel Mario Ponce. V 16 letech začala s hormonální terapií, jako 24letá podstoupila vaginoplastiku a týž rok se stala Miss Cádiz 2015.

Ač na veřejnosti to neměla vždy jednoduché, doma ji rodiče odmala respektovali jako dívku. "Pro mé rodiče bylo důležité, abych byla šťastná, nechali mě proto svobodně se vyjádřit, už od malička mi třeba nebránili hrát si s panenkami," popsala dětství španělská miss.

Ke změně pravidel soutěže Miss Universe tak, aby se jí mohly účastnit i transgenderové osoby, přispěl spor modelky Jenny Talackové. Ta se narodila kanadské matce a českému otci ve Vancouveru jako syn Walter Talacko, a proto také byla v roce 2012 diskvalifikována ze soutěže Miss Universe Canada.

Jenna Talackova se s tím ale nesmířila a díky právníkům a peticím dosáhlo toho, že tehdejší vlastník soutěže Miss Universe, nynější americký prezident Donald Trump jí účast v národním kole soutěže nakonec povolil. Talackova v ní ale nezvítězila, takže na světové klání nejela.

Témata: Miss Universe transgender Angela Ponce (miss Španělska) Lea Šteflíčková (Česká miss 2018)