Otřesný případ: Muž dohnal mladou dívenku k sebevraždě!

Zdravotnictví

Autor: ČTK

14. prosince 2018 23:09

Nizozemský odvolací soud dnes potvrdil bezmála 11letý trest vězení pro muže, který na internetu obtěžoval desítky mladých dívek, včetně nezletilé Kanaďanky, která nakonec spáchala sebevraždu. Informovala o tom agentura AP. Případ z roku 2012 přitáhl celosvětovou pozornost a podnítil debatu o šikaně v kybernetickém prostoru.

Amsterodamský odvolací soud dnes potvrdil maximální trest deset let a osm měsíců vězení, který osmatřicetiletému Nizozemci Aydinovi Cobanovi loni v březnu uložil soud nižší instance. Trest je za kyberšikanu a za vydírání desítek mladých dívek a homosexuálů kvůli intimním fotkám.

Coban předstíral, že je kluk nebo dívka a přesvědčil své oběti, aby se před webkamerou obnažily. Pak snímek zveřejnil na internetu nebo obětem vyhrožoval, že tak učiní.

Patnáctiletá školačka z kanadského Vancouveru Amanda Michelle Toddová v důsledku šikany spáchala v roce 2012 sebevraždu. Několik týdnů předtím umístila na internet osmiminutové video, ve kterém líčila své utrpení. To začalo, když se nechala od Cobana přemluvit, aby se svlékla před webovou kamerou. V Kanadě kvůli tomu Coban čelí samostatnému soudnímu procesu za kyberšikanu.

Coban, který má i turecké občanství, veškerá obvinění odmítá. Matka zemřelé dívky už dříve uvedla, že se domnívá, že na šikaně se podílelo víc lidí.

Témata: Nizozemí Kanada sebevražda