Střelba ve Štrasburku: Úřady dál nahánějí střelce! Místo vánoční atmosféry zavládl smutek!

střelba ve Štrasburku

Autor: ČTK, stars24.cz

12. prosince 2018 14:57

Francie intenzivně pátrá po 29letém muži, který v úterý večer na vánočních trzích v centru Štrasburku zastřelil tři lidi a dalších 12 zranil. Pachatelem je podle všeho štrasburský rodák a recidivista Chérif Chekatt, který byl delší dobu sledován kvůli možné náboženské radikalizaci. Prokurátor Rémi Heitz i starosta Štrasburku označili útok za teroristický. V metropoli Alsaska dnes zavládl smutek a nejistota a byly zrušeny kulturní události i školní výuka.

Do pátrání po Chekattovi jsou zapojeny stovky příslušníků ozbrojených složek. Vláda zvýšila stupeň ohrožení teroristickým útokem na nejvyšší a posílila kontroly na hranicích s Německem. To při pátrání po údajném střelci s francouzskými orgány spolupracuje.

Pendant ce temps en France ??...#France #Strasburg #attentatstrasbourg #terrorisme #politique #police pic.twitter.com/BdHzb0fISS

— Nicolas Tétrault ?? (@NicolasTetrault) 12. prosince 2018

Útočník do policejního obvodu kolem vánočních trhů na štrasburském Gutenbergově náměstí pronikl asi v 19:50 SEČ a začal po návštěvnících střílet. Mnoho podrobností o obětech zatím není známo, podle deníku Le Monde je mezi mrtvými turista z Thajska. Šest zraněných je podle posledních informací v kritickém stavu. České ministerstvo zahraničí ČTK sdělilo, že v bezprostřední blízkosti střelby se nacházel i český občan, vyvázl však bez újmy.

Střelce po útoku asi hodinu pronásledovali policisté a vojáci hlídkující ve Štrasburku v rámci celostátní protiteroristické operace, pachateli se ale podařilo uniknout v taxíku. Při předchozí přestřelce s vojákem byl podle svědka zraněn na levé paži. Náměstek francouzského ministra vnitra Laurent Nuñez dnes ráno nevyloučil, že útočník uprchl do zahraničí.

Pravděpodobným pachatelem je muž s bohatou kriminální minulostí. Heitz informoval, že Chekatt byl ve Francii, v Německu a ve Švýcarsku 27krát odsouzen. Ve Francii byl spolu se svým bratrem Samim na seznamu osob představujících hrozbu pro národní bezpečnost, jehož polovinu tvoří podle agentury AFP islámští radikálové. Úřady se obávaly, že Chekatt mohl za mřížemi přejít k islamistickým idejím.

France - video of Strasbourg Xmas market shooting, 3 dead 12 injured #France #Strasbourg pic.twitter.com/UvzILuiPzx

— iixxii (@iixxii) 12. prosince 2018

Jen několik hodin před střelbou se ho policisté pokusili v jeho bydlišti zatknout v rámci vyšetřování ozbrojeného přepadení spáchaného letos v létě, podezřelého už ale nezastihli. Nyní mají vyšetřovatelé ve vazbě čtyři Chekattovy blízké a zjišťují mimo jiné, zda střelec jednal sám.

Po útoku platila ve Štrasburku několik hodin mimořádná bezpečnostní opatření, v rámci nichž například nemohli lidé opustit budovu Evropského parlamentu, kde se v těchto dnech koná plenární zasedání. Dnes v poledne drželi europoslanci za oběti úterního útoku minutu ticha, jinak ale pokračoval program jednání podle plánu.

Na obyvatele Štrasburku se ráno přestalo vztahovat dříve nařízené omezení pohybu, město se ale do normálu zcela nevrátilo. Vlajky jsou staženy na půl žerdi, vánoční trhy jsou zavřené, kulturní instituce zrušily plánovaná představení a v mateřských i základních školách se nevyučovalo. "Co má člověk dělat tváří v tvář této agresi? Řekl jsem si, že je nezbytné, aby byl dnešní den zcela zasvěcen smutku," řekl starosta Štrasburku Roland Ries.

Dnes v 17.55 ve Strasburske katedrale, netušila jsem, že zapaluji svíčky za nevinné obeti, ktere blizko odtud za 2 hodiny zemřou. Proč? pic.twitter.com/3yGrUcISzx

— Michaela Šojdrová (@msojdrova) 11. prosince 2018

Podle zvláštního zpravodaje ČTK bylo dnes dopoledne užší centrum města plné policistů a vojáků a místní přemýšlejí o méně veselých věcech, než jsou blížící se Vánoce. "Nebudeme se cítit bezpečně, dokud ho (pachatele) policie nezadrží," řekl jeden z organizátorů vánočních trhů Pierre Bardet.

V pohotovosti jsou kromě těch francouzských také bezpečnostní složky v Německu. Opatření na tamních vánočních trzích se ale na rozdíl od Francie nezpřísnila. Český ministr vnitra Jan Hamáček uvedl, že pro takové kroky nevidí důvod ani v případě ČR.

Témata: střelba ve Štrasburku (11. 12. 2018) Chérif Chekatt (střelec ze Štrasburku)