26 dívek určených pro prostituci zemřelo ve Středozemním moři. Co se stalo?

Uprchlíci, ilustrační fotografie

Autor: stars24.cz, ČTK

9. listopadu 2017 3:38

Italští vyšetřovatelé začali s pitvami 26 nigerijských dívek, jejichž těla byla o víkendu nalezena při záchraně migrantů plujících z Libye

První prohlídky neosvětlily příčiny smrti žen, jejichž věk se odhaduje na 14 až 18 let, napsala agentura AFP. V Evropě se z nich zřejmě měly stát prostitutky.

Nigerijské ministerstvo zahraničí označilo víkendové události za "obrovskou ztrátu a a smutný okamžik" a vyzvalo k mezinárodní spolupráci při vyšetřování tragédie. Těla dívek minulý pátek vyzvedly posádky italské a španělské lodě z potápějících se člunů. Do italského Salerna nedaleko Neapole se dostala v neděli.

"Je to tragédie pro lidstvo," řekl prefekt přístavního města Salerno Salvatore Malfi. Do města současně s těly 26 mrtvých dívek doputovaly čtyři stovky zachráněných migrantů. Marco Rotunno z uprchlické mise OSN v Itálii řekl deníku The New York Times, že k tělům mladých Nigerijek se nepřihlásili žádní příbuzní, z čehož usuzuje, že nejspíše šlo o oběti organizovaného zločinu.

"U nigerijských dívek je poměrně běžné, že jsou součástí obchodu s bílým masem. Je to regionální síť, bohužel. Viděl jsem i mladší 14 let, byly samy a pocházely z Nigérie," konstatoval Rotunno. OSN odhaduje, že 80 procent mladých Nigerijek, které dorazí do Itálie, uvázne v sítích prostitučních gangů.

Výsledky pitev, které by do případu měly vnést více světla, budou podle prefekta Malfiho známé v horizontu týdnů. "Myslím, že státní zástupci budou ze všeho nejdříve posuzovat, zda mohlo jít o vraždy," citoval Malfiho The New York Times. Vyšetřovatelé na tělech dívek nenašli výrazné stopy, jaké by mohly způsobit například lopatky lodního motoru, napsala AFP. Na přeplněných plavidlech migrantů jsou údajně ženy více ohroženy, neboť jsou většinou uprostřed, kde hrozí umačkání, neumí také dobře plavat a případnou záchranu jim dále komplikují těžké oděvy nebo starost o děti.

Uplynulý týden byl na migrační trase z Libye do Itálie mimořádně rušný. Podle IOM od začátku měsíce zahynulo na moři 34 osob a alespoň 50 je pohřešovaných. Za stejnou dobu bylo téměř 3000 migrantů dopraveno k italským břehům, zatímco další stovky byly navráceny zpět do Libye. Celkově se však v prvních deseti měsících letošního roku klesl počet příchodů do Evropy ze severní Afriky o více než polovinu z 337.000 osob na něco přes 154.000.

Témata: uprchlíci Itálie Nigérie Prostituce