Konec IS? Poslední oddíly islamistů jsou obklíčeny v syrském Búkamálu

Islámský stát (ISIS)

Autor: stars24.cz, ČTK

8. listopadu 2017 15:30

Syrská armáda se svými spojenci obklíčila bojovníky z radikální organizace Islámský stát (IS) v jejich posledním útočišti na syrsko-irácké hranici. Oznámila to dnes televize Al-Manár, která patří libanonskému Hizballáhu, jenž bojuje v Sýrii na straně tamní vlády.

Podle televize vojáci zcela obklíčili oddíly IS v pohraničním městě Búkamál a začali postupovat přímo do města. Podle syrských provládních zdrojů se syrská armáda spojila s iráckými oddíly, které jsou na druhé straně hranice.

Búkamál je poslední větší město, které IS ještě kontroluje. V Iráku v létě přišel o své hlavní sídlo, o Mosul, v Sýrii pak o Rakku a minulý týden rovněž o Dajr az-Zaur.

Agentury ale připomínají, že IS stále působí například v Libyi a že mnoho vlád se nyní obává, že rozprášení členové Islámského státu začnou útočit v jiných zemích. V Iráku IS ještě kontroluje městečko Ráva v provincii Anbár.

IS začal obsazovat irácký a syrský sever v roce 2014 a v Mosulu pak vyhlásil chalífát. Očekává se, že se jeho členové teď uchýlí k jednotlivým atentátům.

Témata: Islámský stát (IS) Sýrie