Napětí na Krymu: Rusové obsadili bojové ukrajinské lodě. Porošenko svolal válečný kabinet

Ruská armáda, ilustrační fotografie

Autor: ČTK, stars24.cz

26. listopadu 2018 3:26

Ukrajinské námořnictvo oznámilo, že ruské speciální jednotky dnes zabavily v Černém moři tři její lodě, přičemž při incidentu utrpěli zranění dva členové ukrajinské posádky, uvedla agentura Reuters.

Ukrajinci obvinili Rusy, že na jejich lodě stříleli. Ruská tajná služba FSB, pod níž spadá i pohraniční stráž, později potvrdila, že ruské jednotky ukrajinská plavidla u poloostrova Krym zadržely. Informovala, že k jejich zastavení použila zbraně, přičemž byli zraněni tři příslušníci ukrajinského námořnictva. Jejich zdravotní stav prý není vážný.

Situace v Kerčském průlivu, kde Rusko postavilo most vedoucí na anektovaný poloostrov Krym a kde podle stížností ukrajinské strany omezuje svobodnou plavbu z Černého do Azovského moře, byla napjatá celý dnešní den. Ukrajinský prezident Petro Porošenko kvůli tomu svolal schůzku s velením armády a s představiteli dalších bezpečnostních složek, uvedly světové tiskové agentury. Evropská unie a NATO večer v prohlášení žádaly "uvolnění napětí" a vyzvaly Moskvu, aby obnovila volnost plavby skrze Kerčskou úžinu.

Velení ukrajinského námořnictva nejprve informovalo, že loď ruské pohraniční stráže úmyslně narazila do ukrajinského remorkéru. "Ruské pohraniční lodě v neděli podnikly otevřeně agresivní činy proti lodím vojenského námořnictva Ukrajiny," uvedlo velení. Podle listu Ukrajinska pravda také informovalo, že dnes dva malé dělové čluny v doprovodu remorkéru ukrajinského námořnictva uskutečňovaly plánovanou a i ruským úřadům předem ohlášenou plavbu z černomořského přístavu Oděsa do Mariupolu na břehu Azovského moře.

"Avšak navzdory konvenci OSN o mořském právu a rusko-ukrajinské dohodě o spolupráci při využití Azovského moře a Kerčského průlivu pohraniční lodě Ruské federace - kutry Don třídy Sobol a Suzdalec třídy Mangust - uskutečnily otevřenou agresi proti ukrajinskému námořnictvu," praví se v ukrajinském komuniké. Kutr Don podle něj narazil do remorkéru, který poškodil. "Okupanti (Rusové) odmítají zajistit právo svobodné plavby, zaručené mezinárodními dohodami," zdůraznili Ukrajinci.

Ruská kontrarozvědka (FSB) podle Reuters později uvedla, že proti ukrajinským lodím zasáhla kvůli údajně nelegálnímu vplutí do ruských vod. Jejich posádky podle ruské tajné služby "nebezpečně manévrovaly" a nereagovaly na "legitimní výzvy", aby lodě zastavily. Již dříve během dne FSB obvinila ukrajinské námořnictvo z provokací vůči Rusku. "Jejich cíl je jasný - chtějí v regionu vyvolat konflikt," uvedla FSB ve svém prohlášení.

Jak napsala agentura AP, Rusko celkově zablokovalo plavbu Kerčským průlivem. Prostor pod mostem vedoucím na anektovaný poloostrov Krym byl zatarasen tankerem a v oblasti tak uvázly desítky nákladních lodí.

Rusko-ukrajinské vztahy jsou napjaté od svržení proruského prezidenta v Kyjevě a následné ruské anexe Krymu a povstání proruských separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny v roce 2014. Kyjev anexi Krymu neuznává a označuje poloostrov - podobně jako povstalci ovládnutou část Donbasu - za okupované území.

Témata: Krym Ukrajina Armáda Ukrajina Rusko Ruská armáda