USA posílají do Tichomoří flotilu letadlových lodí

Americké a japonské loďstvo

Autor: stars24.cz, ČTK

7. listopadu 2017 1:17

Spojené státy v příštích dnech uspořádají v západním Tichomoří manévry se třemi svými letadlovými loděmi. Dnes o tom s odvoláním na nejmenované americké činitele informovala agentura Reuters s tím, že plánovaná demonstrace síly přichází v době, kdy je prezident USA Donald Trump na návštěvě Asie.

Média společné cvičení třech letadlových lodí na jaderný pohon označují za výjimečné; naposledy se obdobné manévry uskutečnily před deseti lety u Guamu.

Zmínění činitelé podle Reuters neupřesnili termín a ani místo konání námořního cvičení. Velení tichomořské flotily zprávu odmítlo komentovat, vyjádření dosud neposkytl ani Pentagon.

Trump je v současné době na návštěvě Asie. Za jedno z témat cesty amerického prezidenta je zvýšení mezinárodního tlaku na KLDR, aby se vzdala vývoje jaderných zbraní a balistických střel. Reuters poznamenal, že nemá žádné informace o tom, že by Trump během svého asijského turné chtěl některou ze tří letadlových lodí navštívit.

Server Washington Examiner s odvoláním na své zdroje spekuloval o možném cvičení tří letadlových lodí a jejich doprovodných plavidel na konci října. Tehdy uvedl, že podobné zkoušky je kvůli vytíženému operačnímu nasazení lodí představujících páteř americké globální vojenské moci obtížné uspořádat.

Nyní se ale v oblasti Tichého oceánu tři americké letadlové lodě nacházejí, konkrétně jde o svazy lodí USS Ronald Reagan, USS Theodore Roosevelt a USS Nimitz.

Spojené státy v současné době provozují jedenáct bojeschopných letadlových lodí. Vedle deseti plavidel třídy Nimitz, z nichž nejstarší slouží od roku 1975, je to také první zástupce nové generace nosičů letadel USS Gerald R. Ford. Toto plavidlo, které dalo jméno celé třídě, bylo po letech průtahů zařazeno do služby letos v červenci.

Témata: Americká armáda (U.S. Navy) Severní Korea (KLDR) USS Nimitz USS Ronald Reagan USS Theodore Roosevelt