Děsivé! Tohle jsou poslední slova novináře, kterého rozřezali a rozpustili v kyselině!

Džamál Chášakdží (novinář)

Autor: ČTK

11. listopadu 2018 18:36

Posledními slovy zavražděného saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího bylo: "Dusím se...dejte pryč ten pytel z mé hlavy, mám klaustrofobii." Podle šéfa investigativního oddělení tureckého deníku Daily Sabah to vyplývá z nahrávek pocházejících ze saúdskoarabského konzulátu v Istanbulu. Jak novinář Nazif Karaman řekl katarské televizi Al-Džazíra, Chášukdžího vražda trvala asi sedm minut.

Chášukdží, který patřil ke kritikům vlády v Rijádu, na konzulát přišel 2. října, aby si vyřídil potvrzení o rozvodu, aby se mohl oženit s tureckou snoubenkou. Z budovy už nevyšel.

Turecko od počátku hovořilo o vraždě, Saúdská Arábie to nejprve popřela a až s velkým zpožděním přiznala, že muž byl uškrcen po příchodu na úřad. Patnáctičlenné komando, které bylo v budově v té době také, odjelo do Saúdské Arábie.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu uvedl, že Ankara předala nahrávky související se zabitím Džamála Chášukdžího Saúdské Arábii, USA, Německu, Francii a Británii. Saúdská Arábie podle něj ví, že novinářův vrah je mezi 15 členy komanda, které do Istanbulu tehdy dorazilo.

Podle Nazifa Karamana členové komanda po Chášukdžího smrti přikryli podlahu v místnosti plastovými pytli a rozřezali novinářovo tělo. Celý proces trval asi 15 minut. Al-Džazíra s odvoláním na nejmenované zdroje z turecké prokuratury před pár dny uvedla, že turecká policie nalezla v rezidenci saúdskoarabského konzula v Istanbulu stopy po kyselině fluorovodíkové a dalších chemických látkách.

Podle jejího istanbulského zpravodaje mohlo být v těchto látkách rozpuštěno Chášukdžího tělo. V sobotu Al-Džazíra oznámila, že turecká policie ukončuje pátrání po těle novináře, nicméně vyšetřování jeho smrti bude i nadále pokračovat.

Podle saúdskoarabských úřadů bylo v souvislosti s vraždou zatčeno v království 18 lidí. Rijád odmítl žádost Turecka o jejich vydání k soudu do Turecka a neodpověděl ani na otázku, kde je tělo.

Témata: Džamál Chášukdží Saúdská Arábie