Vrchol potupy! Belgický král musí na test otcovství!

Král Albert II., celým jménem JKV Albert Felix Hubert Teodor Kristián Evžen Maria Belgický

Autor: ČTK

5. listopadu 2018 15:20

Bývalý belgický král Albert II. se musí podrobit testu otcovství. Na konci října o tom podle dnešních informací belgického tisku rozhodl bruselský odvolací soud. Vyhověl tak žádosti ženy, která tvrdí, že 84letý někdejší monarcha je jejím otcem. Podle listu La Libre stanovili soudci bývalému králi lhůtu tří měsíců, ve které se musí testu podrobit.

Sochařka Delphine Boëlová usiluje o uznání otcovství ze strany bývalého belgického krále soudní cestou od roku 2013. Nyní padesátiletá žena tvrdí, že její matka, baronka Sybille de Selys Longchampsová, měla s králem v 60. a 70. letech minulého století poměr. Právě z tohoto vztahu se údajně v roce 1968 narodila Boëlová. Albert byl přitom od konce 50. letech ženatý.

Bývalý král Albert II., který v roce 2013 abdikoval ve prospěch svého syna Philippa, odmítá, že by byla Boëlová jeho nemanželskou dcerou. Podle serveru RTBF se může pokusit rozhodnutí odvolacího soudu ještě zvrátit u nejvyššího soudu.

Soud na konci října rozhodl také o tom, že bohatý průmyslník Jacques Böel, bývalý manžel baronky de Selys Longchampsové, není ani z biologického hlediska, ani z pohledu právního otcem Delphine Boëlové. O jeho vyloučení jako otce požádala sama umělkyně. Jen tak totiž mohla dosáhnout toho, aby soud nařídil bývalému králi podstoupit test na otcovství.

"Pokud se Albert II. odmítne testu podrobit, mohlo by to být považováno za zcela jasnou známku toho, že je otcem," řekl dnes agentuře AFP právník Boëlové Marc Uyttendaele.

Témata: Belgie Král Albert II. (Belgie)