Nejdelší most přes moře? V Číně! Stavěli ho devět let, má 55 kilometrů

Nejdelší most přes moře? V Číně! Stavěli ho devět let, má 55 kilometrů

Autor: Jan Novák, stars24.cz

23. října 2018 5:49

Dnes byl oficiálně otevřen 55 kilometrů dlouhý most spojující čínská území Hongkong, Macao a město Ču-chaj v pevninské Číně. Jde o nejdelší mostní konstrukci na světě vedoucí přes moře. Oznámila to agentura Nová Čína. Díky mostu se zkrátí doba cesty mezi třemi městy ze tří hodin na 30 minut. Stavba mostu začala před devíti lety a vyšla na 20 miliard dolarů (přes 449 miliard Kč)

ůvodní termín otevření mostu byl stanoven na rok 2016, stavbu ale zbrzdilo zkoumání dopadu projektu na životní prostředí, vyšetřování korupce i překročení rozpočtu. Během jeho budování navíc přišlo o život sedm dělníků a dalších 275 bylo zraněno. Většina úmrtí byla spojena s pádem z velké výšky.

Most představuje klíčový prvek plánu Pekingu pro těsnější propojení 11 měst delty Perlové řeky, která pokrývá 56.000 kilometrů čtverečních a je domovem 68 milionů lidí.

Součástí mostu jsou dvě šestiproudové silnice a tunel dlouhý 6,7 kilometru, který byl vyhlouben, aby nebyly projektem narušeny frekventované lodní trasy v oblasti. Tunel vede mezi dvěma uměle vytvořenými ostrovy.

Most byl projektován tak, aby odolal zemětřesení o síle až 8,0 stupně, supertajfunu či nárazu velké nákladní lodě. Na stavbu se spotřebovalo přes 400.000 tun oceli.

Témata: Čína Most Hongkong