Teror v New Yorku: Nejméně 8 mrtvých! Útočník křičel Allahu Akbar

Policie USA

Autor: stars24.cz, ČTK

31. října 2017 21:14

Newyorská policie dnes zasahovala na jihozápadě Manhattanu, informovala stanice NBCNews. Podle médií vjel nejprve řidič dodávky do pruhu pro cyklisty, kde zranil několik lidí. Zabil několik lidí a další zranil.

Server deníku The New York Times s odkazem na tamní úřady uvádí, že zemřelo 8 lidí - 6 na místě a 2 v nemocnici - a 11 bylo zraněno. Jejich stav je podle BBC vážný, v ohrožení života ale nejsou. Stanice NBC New York uvádí, že policie incident vyšetřuje jako teroristický čin. 

Gunman opens fire from Home Depot truck and plows four bike riders, one man in custody https://t.co/4UFTnzTKDk pic.twitter.com/hjpPjGjWxQ

— New York Daily News (@NYDailyNews) 31. října 2017

ABC uvádí, že útočník nákladním vozem vjel do jízdního pruhu vyhrazeného cyklistům, několik lidí srazil a pak narazil do školního autobusu, přičemž byly zraněny dvě děti a dva dospělí. 

Útočník, zřejmě zraněný, vystoupil z kabiny, křičel a v rukou držel dvě zbraně, podle vyšetřovatelů šlo ale o atrapy. Policisté pachatele postřelili a zadrželi, podle listu The New York Times je hospitalizován, v ohrožení života ale není. V autě nebyly nalezeny žádné výbušniny.

Multiple witnesses told NYPD detectives that the suspect yelled “Allahu Akbar”

— New York City Alerts (@NYCityAlerts) 31. října 2017

Americká média s odkazem na policii uvádí, že podle svědků útočník křičel Alláhu Akbar. Podle serveru Fox News informaci potvrdila také policie. Agentura Reuters cituje svědky, podle kterých padlo asi 9 nebo 10 výstřelů. 

Útočník byl podle ABC identifikován jako devětadvacetiletý Sayfullo Saipov původem z Uzbekistánu, který žil na Floridě.

NBCNews: Video shows blocked off West Side Highway in New York City after incident in lower Manhattan pic.twitter.com/vAJFNTDc5G

— Maximiliano Valdes (@maxvaldes) 31. října 2017

Zraněným policisté poskytovali první pomoc a odesílali je do nedaleké nemocnice.

Incident potvrdil mluvčí newyorské policie, který obyvatele a návštěvníky varoval, aby se vyhnuli oblasti střelby. Na místě podle mluvčího zasahuje mnoho policistů.

Střelba se podle médií ozývala z prostoru West Side Highway, rušné magistrály lemující západní pobřeží Manhattanu při levém břehu řeky Hudson.

Currently there is one person in custody. No others outstanding. All information is preliminary as the investigation is ongoing. pic.twitter.com/nsaUgZ8MJH

— NYPD NEWS (@NYPDnews) 31. října 2017

Policie uvedla, že další útočníky nehledá, muž tedy zřejmě neměl komplice. 

Starosta New Yorku Bill de Blasio byl o situaci informován a potvrdil, že neexistuje žádná aktivní hrozba. Zároveň dodal, že jde o "zbabělý akt terorismu". O útoku byl informován prezident Donald Trump, který incident označil za "další útok velmi nemocného a vyšinutého člověka". Jeho žena Melania už prostřednictvím twitteru poslala do New Yorku slova účasti i modlitbu.

Témata: Teroristický útok v New Yorku (31.10.2017) New York USA