Další ŠOK na Slovensku: Malý chlapec zvracel krev a stolici, matce zemřel v náručí. Podle úřadů je to v pořádku

Děti

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

22. září 2018 10:43

Pouze několik týdnů uplynulo od doby, kdy vás stars24.cz informoval o případu, který šokoval Slovensko. Mladou maminku tehdy lékaři nechali při porodu upadnout do kómatu a následně vyčerpáním zemřela. Nyní veřejností hýbe další případ ukazující tragickou lékařskou péči na Slovensku.

Jakub (†2) byl naprosto zdravý a hravý chlapeček. V listopadu minulého roku se ale nemohl několik dní vyprázdnit a matka s ním proto navštívila lékařku. Ta poslala Dagmar i s chlapečkem do nemocnice do Dolního Kubína.

Tam ale žena podle svých slov prožila peklo. "Bylo to to nejhorší, co jsem v životě zažila. Jakub se nemohl vykakat a zdravotní personál namísto toho, aby se o něj staral, tak mi nadával, že jsem nezodpovědná. Dali do něj šest klystýrů a Jakuba mi otrávili," řekla serveru Čas.sk pětadvacetiletá Dagmar.

Šest klystýrů je dávka, kterou by těžko snášel i dospělý člověk, natožpak dvouleté dítě. Jakubovi ale nepomohlo ani to, a matce zemřel pod rukama. "Jakub mi zemřel v náručí. Nikoho tam nezajímalo, že už zvrací krev a stolici, kdyby se rozhýbali, tak dnes tu mohl být se mnou," pláče zoufalá dívka.

Podle pitevní zprávy měl malý Jakub střeva plná stolice a příčinou smrti byla sepse. Rozhodla se proto podat podnět k Úřadu pro dohled na zdravotní péčí. Po 9 měsících jí přišel výsledek šetření, který Dagmar vyrazil dech. Vše je totiž v naprostém pořádku.

"Ještě nemám papíry v ruce, ale už jsem podala stížnost. Dolnokubínska nemocnice má už v ruce výsledky, kde se píše, že oni nepochybili," tvrdí zdrcena Dagmar. Sama je připravená zajít ještě dál, chce nechat vypracovat znalecké posudky.

Nemocnice se ale brání a tvrdí, že ona nepochybila. "Má se za to, že při ošetřování nezletilého Jakuba splnila všechny povinnosti vyplývající ze zákona a zdravotní péče byla dítěti poskytnuta v nejvyšší odborné míře, což kromě jiného potvrdil i Úřad pro dohled nad zdravotní péčí," uvedl advokát Michal Mlškovič, který nemocnici zastupuje.

Témata: Slovensko dětské Děti