Nepřizpůsobiví dělají lidem peklo ze života! Útoky na denním pořádku, policie nic neřeší!

Nitra, městská část Dražovce

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

19. září 2018 13:57

Slovenskem otřásá ostře sledovaná kauza obyvatel města Nitra. V tamní městské části Dražovce to vře kvůli nepřizpůsobivým obyvatelům, kteří ztrpčují život ostatním. Situace zašla tak daleko, že se lidé bojí vycházet ze svých domovů. Policie ale většinu případů neřeší, protože o nich ani neví.

Lidé obývající nitranskou městskou část Dražovce se podle webu smek.sk bojí vycházet z domu. To potvrdil i radní za Pavel Varga, který poukázal na to, že se problémy dlouhodobě neřeší.

"V současné době máme v Drážovci velmi mnoho nepřizpůsobivých občanů a žije tam i mnoho cizinců - pracovníků firem v průmyslovém parku. Samozřejmě, chápeme, že potřebují někde bydlet, ale horší je, že mají svůj režim, který nevyhovuje současnému stavu," uvedl Varga.

Podle něj se jedná převážně o Albánce, Rumuny a Srby, kteří bydlí v objektech, které si koupili lidé z Bratislavy, Žiliny a dalších slovenských měst, o to, kdo v nich bydlí, se už ale nestarají.

Nejvíce se podle radního ale lidé děsí nepřizpůsobivých Slováků. "Nejhorší případy jsou, kdy babičky chodí ráno a večer do kostela. Jsou napadány slovně a fyzicky, zejména malými dětmi, kterých je velké množství," dodal Varga.

S terorem se ale setkávají i dívky, které chodí do školy či do práce. "Ve večerních hodinách se bojí jet autobusem domů. Musí je vozit rodiče," míní Varga.

Výjimkou podle něj nejsou ani vážné fyzické potyčky. Tyto incidenty ale lidé podle poslance většinou nehlásí na policii, protože se bojí. "Ohlásí možná jedno procent," tvrdí.

Na místě podle něj také dochází k rabování a ničení majetku, a situace byla tak zoufalá, že byla zformována polovonejská organizace. Branci ale nemají neomezenou moc a nesmí například do škol. následně se navíc zjistilo, že o jejich aktivitě místní policie vůbec neví.

Náčelník městské policie Erik Duchoň ale nepopírá, že Nitra má s nepřizpůsobivými vážný problém. "Nepřizpůsobiví obyvatelé obtěžují majoritu svým způsobem života, mnoho problémů je na úrovni morálky, výchovy, zvyků, uznávání určitých hodnot," uvedl.

Do řešení některých problémů bude muset podle Duchoně vstoupit i stát a zákonnými úpravami vyžadovat od obyvatel plnění povinností. Než k tomu ale dojde, mohou uplynout další měsíce. A ani to není jisté.

Úřady chtějí posílit ostrahu v městské části a nainstalovat více kamer, zda to pomůže ale také není jasné. "Jestli to pomůže, to uvidíme, ale teď tam máme jednu, která nám bohužel nepomáhá. Když se má něco udát, tak někteří občané vědí, co mají dělat - jednoduše rozbijí světla," míní radní.

Zoufalou situaci si uvědomuje i primátor Jozef Dvonč, ten ale tvrdí, že problémy městské části řeší. "Myslet si, že najednou vytěsníme tři tisíce Romů z Nitry ... Však ti tu odjakživa žili. Otázka je, co se s nimi událo po roce 1989, proč přestali chodit do práce, proč nemáme trestný čin příživnictví," poznamenal podle sme.sk Dvonč.

Témata: Slovensko Násilí