Čin naprostého blázna? Někdo schoval do jahod jehly, lidé končí v nemocnici!

Ilustrační foto

Autor: ČTK

17. září 2018 12:37

Austrálie zahájila vyšetřování, kdo ukryl šicí jehly do jahod, které skončily na pultech obchodů v šesti australských státech a teritoriích. Po konzumaci jahody s jehlou skončil jeden muž v nemocnici. Zdravotní úřady vyzvaly obyvatele, aby jahody před spotřebou překrajovali, informoval dnes zpravodajský server BBC.

Z obchodů se nyní stahuje několik značek a největší novozélandský řetězec už preventivně zastavil dovoz jahod. Australský ministr zdravotnictví Greg Hunt nařídil Úřadu pro bezpečnost potravin Austrálie a Nového Zélandu, aby případ vyšetřil. "Jde o velmi zlovolný zločin a útok na veřejnost," řekl Hunt.

Případ vyšetřují i místní úřady, ale zatím nebyl zjištěn žádný podezřelý. Jehly v jahodách se nejprve objevily minulý týden v Queenslandu, a poté se rozšířily do Nového Jižního Walesu, Viktorie, Teritoria hlavního města Austrálie, Jižní Austrálie a Tasmánie.

Pěstitelé i policie už naznačili, že některé případy mohli spáchat napodobovatelé původního pachatele. Podle queenslandského Svazu pěstitelů jahod mohl jehly do plodů zapíchat "nespokojený zaměstnanec". Policie nicméně uvedla, že je příliš brzy na podobné spekulace.

Obavy z napíchaných jehel postihly nejméně šest značek v době vrcholící sezóny australských jahod: Berry Obsession, Berry Licious, Love Berry, Donnybrook Berries, Delightful Strawberries a Oasis.

Server BBC připomněl, že kauza může způsobit ztráty australským pěstitelům jahod. Dnes například oznámili dva největší distributoři jahod na Novém Zélandu, že zastavili dovoz jahod z Austrálie.

Témata: Austrálie Ovoce