Krize ve Španělsku eskaluje: Rajoy rozpustil katalánský parlament. Pravomoci převezme Madrid

Mariano Rajoy

Autor: stars24.cz, ČTK

28. října 2017 14:00

Předseda španělské vlády Mariano Rajoy dnes oficiálně převzal úřad katalánského premiéra Carlese Puigdemonta. Opatření následují poté, co katalánský parlament v pátek schválil rezoluci o vytvoření samostatné katalánské republiky.

V úředním věstníku bylo v noci na dnešek zveřejněno páteční rozhodnutí o odvolání katalánské vlády a rozpuštění regionálního parlamentu. Oficiálně jsou tímto zbaveni funkcí i další katalánští činitelé. Týká se to nejen členů vlády, ale zejména představitelů policie v čele s jejím šéfem Josepem Lluísem Traperem.

Opatření následují poté, co Senát (horní komora španělského parlamentu) odhlasoval, že Madrid může omezit autonomii Katalánska. Rajoy následně oznámil rozpuštění katalánského regionálního parlamentu; nové volby se v regionu mají konat 21. prosince. Předvolební kampaň potrvá 15 dnů, začne tedy 5. prosince.

Většinu kompetencí předsedy a místopředsedy katalánské vlády nyní z rozhodnutí Rajoye převezme místopředsedkyně španělské vlády Sorraya Sáenzová. Ta si vytvoří tým státních tajemníků, kteří budou pověřeni řízením jednotlivých regionálních vládních úřadů.

Zatím není zřejmé, jak Puigdemont a 12 členů jeho kabinetu, kteří již nebudou za výkon funkcí placeni, na rozhodnutí Madridu zareagují. Pokud se odmítnou podřídit, hrozí jim obvinění z dalších trestných činů. Španělská generální prokuratura již oznámila, že příští týden zahájí stíhání katalánského vedení pro vzpouru, za kterou lze uložit trest až 30 let vězení.

Také není jasné, jak chce Rajoy dostat pod svou kontrolu rozsáhlou regionální správu na nižších úrovních. Přinejmenším část z přibližně 200.000 úředníků už dala najevo, že se odmítne příkazy Madridu řídit, byť jim hrozí vyhození z práce. Pochybnosti panují i ohledně toho, jak katalánská regionální policie, zvaná Mossos d'Esquadra, zareaguje na příkaz vystěhovat Puigdemonta a jeho vládu z úřadů.

Témata: Španělsko Katalánsko