Zemřel senátor John McCain

John Sidney McCain III., je americký republikánský politik, senátor za stát Arizona a veterán války ve Vietnamu. V roce 2008 byl republikánským kandidátem pro prezidentské volby, které nakonec vyhrál jeho protikandidát Barack Obama.

Autor: Jan Novák, stars24.cz, ČTK

26. srpna 2018 8:17

V sobotu zemřel republikánský senátor John McCain, bylo mu 81 let. Někdejší válečný vězeň během války ve Vietnamu a neúspěšný kandidát v amerických prezidentských volbách v roce 2008 podlehl agresivní formě rakoviny mozku.

"Senátor John Sidney McCain III zemřel v 16:28 (místního času), 25. srpna. V době jeho smrti u něj byla jeho manželka Cindy a jejich rodina. Věrně sloužil Spojeným státům 60 let," stálo v prohlášení jeho kanceláře.

McCain více než rok bojoval s glioblastomem. Pacienti s touto diagnózou umírají v průměru do tří měsíců a pokud jsou optimálně léčeni, pak v průměru za jeden rok. Lékaři McCainovi objevili nádor loni v červenci, když podstoupil chirurgické odstranění krevní sraženiny nad levým okem. V pátek list The New York Times informoval, že se McCain rozhodl léčbu ukončit. Příští středu by měl politik oslavit 82. narozeniny.

McCain se jako pilot účastnil vietnamské války. V říjnu 1967 byl sestřelen, v zajetí strávil následujících pět a půl roku. Ve vězení byl i mučen. Nabídky na propuštění však odmítal, protože jako syna vysokého důstojníka jej chtěli Vietnamci využít k propagandě.

V roce 1982 byl McCain zvolen do Sněmovny reprezentantů a o čtyři roky později do Senátu USA. V roce 2008 za republikány kandidoval na post prezidenta Spojených států, volby ale tehdy vyhrál demokrat Barack Obama.

Americký prezident Donald Trump, kterého McCain dlouhodobě kritizoval a podle dřívějších zpráv agentury AP ho nechtěl na svém pohřbu, na twitteru vyjádřil "nejhlubší sympatie a respekt" rodině senátora a dodal, "jsme s vámi v srdci a v našich modlitbách". Trump před časem mimo jiné řekl, že McCain není žádný válečný hrdina a s odkazem na období, které senátor strávil v zajetí, uvedl, že má rád lidi, kteří se do zajetí nedostali.

Někdejší prezident Barack Obama na facebooku napsal, že s McCainem navzdory názorovým rozdílům "sdílel oddanost k něčemu vyššímu, něčemu za co Američané a imigranti po generace bojovali, pochodovali a obětovali se". "Málo z nás si prošlo zkouškou, jako kdysi podstoupil John, a málo z nás muselo prokázat takovou odvahu," napsal Obama.

Témata: John McCain úmrtí