KLDR děsí. Provokuje jen pár dní před návštěvou Trumpa v regionu

Donald Trump

Autor: stars24.cz

25. října 2017 19:25 | Aktualizováno: 25. října 2017 20:00

Severní Korea znovu provokuje, tentokrát měla údajně otestovat nový typ raketového motoru jako přípravu na další jaderné testy, které hodlá nejspíš uskutečnit přímo před nosem amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten by měl příští měsíc navštívit některé asijské státy, Jižní Koreu nevyjímaje. Dojít by mohlo i na zastávku u demilitarizované zóny, tedy hranic s KLDR.

Severní Korea už několik měsíců pravidelně zásobuje svět zprávami o svém jaderném vývoji. Za poslední dva měsíce jsme zažili dva raketové testy, které mířily přes Japonsko, či vodíkovou bombu. Jihokorejské tajné služby tvrdí, že režim vždy vyvolává reakce, když se blíží nějaké významné státní výročí. Jenže návštěva Donalda Trumpa, který patří mezi úhlavní nepřítele lidu, je také událost, která přichází zřídka.

Severokorejský režim již několik pohrozil, že srovná Spojené státy se zemí, a prezidentovi doporučil, aby "se dvakrát rozmyslel, než na Ameriku dopadne hněv korejského lidu". Donald Trump by měl příští měsíc v Jižní Koreji obhlídnout jednu z největších a nejvýznamnějších amerických základen v Asii, jenže teď přišly tajné služby s tím, že Severní Korea má připravený raketový motor na pevný pohon.

Test se měl uskutečnit v oblasti Hamhung a pevný pohon dává severokorejskému režimu velkou výhodou, svoje rakety pak může odpálit odkudkoliv, třeba i z ponorky poblíž amerického pobřeží. Doposud se mělo za to, že KLDR testovalo pouze tekutý pohon, který je sice jednoduší na výrobu a mnohem levnější, jenže jeho nevýhodou je relativně dlouhý čas přípravy k odpálení.

"Pevný pohon je velmi důležitý, protože k odpálení raketové střely dojde v mnohem kratším čase," řekla výzkumnice Melissa Hanhamová s tím, že nyní bude pro Jižní Koreu, USA nebo Japonsko ještě těžší včas detekovat střely. Již dříve analytik CIA varoval, že Trumpova návštěva regionu pravděpodobně vyvolá provokativní reakci Pchjongjangu.

Japonský ministr obrany varoval, že severokorejské hrozby jsou už v mezích snesitelnosti. Bílý dům zatím nerozhodl, zda by měl Trump navštívit také demilitarizovanou zónu, kterou neustále střeží tisíce severokorejských vojáků. Hraniční pásmo přitom od roku 1980 navštívil každý americký prezident s výjimkou George Bushe. Detaily plánované návštěvy zatím úředníci tají.

Témata: Severní Korea (KLDR) Donald Trump