Šok: Otrokyně IS utekla do Německa, svého mučitele tam potkala na ulici! Policie je na něj krátká!

Bojovník Islámského státu

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

19. srpna 2018 18:34

Islámský stát proslul řadou odpudivých činů, snad žádný nebyl horší než cílená genocida Jezídů. Mnozí z této komunity uprchlo do Evropy. Jednou z nich byla i bývalá otrokyně IS, Ashwaq Haji Hamid. Stínu islamistického teroru se však nezbavila ani v Německu. Potkala zde svého otrokáře z IS, sdělila zpravodajskému serveru o migraci InfoMigrants, zpravovaného německým Deutsche Welle, francouzským Medias Monde a italskou zpravodajskou agenturou ANSA.

„ Utekla jsem z Iráku, abych nemusela vidět tu ošklivou tvář a zapomněla na vše, co mi připomínala, ale byla jsem šokována, když jsem ho viděla v Německu,“ vypověděla Aswaq o svém hrůzném zážitku. Poprvé ho potkala v roce 2016. Muž jí začal pronásledovat. „ Řekl mi, že ví všechno o mně.“

Příběh Aswaq

Mladá jezídka žila spokojeně se svou rodinou v Iráku, ve městě Sindžár. Ačkoliv jiného náboženského vyznání, neměli s muslimskými sousedi žádné problémy. To se změnilo, když v roce 2014 přišel IS a zaútočil na město. Aswaq byla spolu s dalšími rodinnými příslušníky chycena. Bylo jí v té době pouhých 15 let, vypověděla kurdskému zpravodajskému webu Basnews.

Zajaté kurdské rodiny byly rozděleny do tří autobusů. Muži do jednoho, starší ženy a děti do druhého a mladé ženy a dívky do třetího. Aswaq nastoupila do třetího a byla odvezena do Mosulu a z něho do dalších hotelů, kde IS prodával zajaté dívky a ženy svým bojovníkům. Jeden z nich, Abu Human, si jí koupil za 100 dolarů. Aswaq se musela naučit Korán v arabštině ( arabštinu od té doby silně nesnáší), konvertovat k islámu a modlit se pětkrát denně. „Udělala jsem to všechno proto, že mi slíbil, že mi neublíží; ale týral mě po více než deset měsíců každý den."

Nicméně, Ashwaq se podařilo získat jeho mobil a zavolat svému bratrovi. S ním vymyslela plán útěku. Při inscenované návštěvě doktora získala uspávací pilulky, které nasypala svému „muži“ a jeho přátelům do jídla. Celkově se jí povedlo takto uspat 17 mužů a spolu s dalšími čtyřmi dívkami uprchnout do pohoří Džabal Sindžár, kde se skrývaly zbytky kurdské komunity.

V roce 2015 se přes humanitární záchranný program dostala i s dalšími rodinnými příslušníky do Německa. Začala navštěvovat kurzy němčiny a chodit do německé školy. Když se jednoho dne v roce 2016 z ní vracela, všimla si, že jí někdo sleduje. Pověděla to své matce, ta jí ale uklidňovala: „Tohle je Německo a nikdo tě nemůže ani zranit,“ řekla jí.

V dva roky později ji však její pronásledoval našel a zastavil. „ Ty jsi Aswaq?“ zeptal se jí německy. Aswaq s hrůzou zjistila, že to je Abu Human. Ačkoliv se Aswaq snažila zapírat, on jí bezpečně poznal a řekl jí, že ví, kde žije. Aswaq rychle uprchla a hned nahlásila celou záležitost policii. Ta na základě kamer potvrdila její verzi. Protože však Abu Human je též uprchlík, nemůže nic dělat. Aswaq byl dán telefon, aby kdykoliv policii kontaktovala. Aswaq se však rozhodla nečekat, až se cokoliv stane a rozhodla se vrátit do Kurdistánu.

Genocida jezídů

Jezídská komunita, jejíchž náboženství zahrnuje prvky z křesťanství, islámu a starého perského náboženství zoroastrismu, byla ze strany IS vystavěna systematické perzekuci, kterou OSN neváhala označit za genocidu. Podle údajů OSN při zabírání území v roce 2014 zabili bojovníci IS asi 5000 jezídských můžů a další tisíce zajali. Genocida 400 tisícové komunity měla pokračovat i v roce 2017, uvedla OSN.

Většina přeživších jezídů je uprchlických táborech rozesetých po celém Iráku. Představitelé jezídské komunity se je snaží najít a vykoupit. Není to ale lehké. Jak referovala Info.cz, některé zajaté a osvobozené Jezídky trpí stockholmským syndromem a přilnuli k víře svých tyranských pánů. Už se necítí být členkami jezídské komunity a nechtějí se ani setkat s rodinou ze strachu, co se stane.

Nemožnost vyhnat bývalého bojovníka IS využívajícího práv uprchlíka není prvním případem, kdy německé úřady byly v podstatě bezmocné, co se týče zbavit se příchozích migrantů, kteří byli napojení na teroristé sítě. Německo šokovala zpráva, že bývalý bodyguard Usámy bin Ládina zde probírá jako migrant sociální dávky. Nakonec se jej povedlo nakonec po 12 letech vyhostit do Tuniska, vrchní správní soud spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko však ve středu rozhodl, že německé úřady musejí na vlastní náklady zajistit jeho návrat, protože se mělo jednat o neoprávněné rozhodnutí.

Témata: Islámský stát (IS) Německo