Od vraždy Kuciaka uplynulo půl roku! Novináři chtějí hlavu vraha!

Ján Kuciak s přítelkyní Martinou Kušnírovou

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

17. srpna 2018 19:51

Dnes uplynulo půl roku od vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. 300 novinářů vyjádřilo v otevřeném dopisu pochybnosti nad nezávislostí vyšetřování případu.

Zločin vyvolal v zemi politickou krizi a mohutné demonstrace. Premiér Robert Fico nakonec rezignoval, Smer-SD ale u moci zůstal.

"Stále nevíme, kdo je zabil a proč to udělal. Stále máme pochybnost, zda je vyšetřování skutečně nezávislé. Vzhledem k tomu, že po vraždě zásadní změny v policii a prokuratuře nenastaly, velkou důvěru ve skutečné vyšetřování mít ani nemůžeme," napsali novináři v dopisu. Dodali, že vražda kolegy jimi otřásla, ale nezastrašila je.

Dále uvedli, že vládní politici se po vraždě nezměnili, jejich slovník vůči novinářům se stal ještě hrubší a že samotnou vraždu a reakci veřejnosti spojují s konspiracemi.

Kuciak se věnoval aktivitám italských podnikatelů na východním Slovensku, které média spojují s mafií, a také o vazbách jednoho z nich na blízké spolupracovníky Fica. 

Po jeho rezignaci se stal premiérem místopředseda Směru-SD Peter Pellegrini a v jeho vládě zůstala většina ministrů Ficova kabinetu. Po tlaku veřejnosti odstoupil z čela policie Tibor Gašpar, který se stal poradcem nové slovenské ministryně vnitra Denisy Sakové. Bývalý policejní prezident Gašpar by podle slovenského ministerstva vnitra měl radit i českému ministrovi vnitra.

Témata: vražda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka (26. 2. 2018) Ján Kuciak Slovensko