Ó Bože, ó Bože! Svědci apokalypsy v Janově promluvili. Boží zásah? FOTO + VIDEO

zřícený most v Janově (Genova, Italy 14.8.2018) 12

Autor: Jan Novák, stars24.cz, ČTK

14. srpna 2018 18:44 | Aktualizováno: 14. srpna 2018 19:09

Rozpadl se, jako by byl z mouky. Tak popsala deníku La Repubblica dnešní pád části dálničního viaduktu v Janově žena, která se prý v osudném okamžiku nacházela v bezprostřední blízkosti Morandiho mostu.

Další svědci uvedli, že neštěstí odstartoval úder blesku. Muž, který zhroucení jednoho z nosníků viaduktu natočil, pouze křičel "Ó Bože, ó Bože!".

"Blesk udeřil do spodku pilíře. Hned poté se začal drolit cement a pak se všechno zhroutilo a byl konec světa," citovala La Repubblica člena čtyřčlenné rodiny, která tragédii přihlížela. Nyní se v péči psychologů vzpamatovává ze šoku. "Viděli jsme, jak stavba povolila a potom spadl dolů první kamion," popisovali svědci.

Rozrušená byla i další přihlížející: "Mám tu scénu pořád před očima. Lidi, kteří padali, jak se most rozpadal. Náklaďáky, auta." Před pádem části viaduktu žena k němu směřovala po ulici pod ním. "Byla jsem deset metrů od mostu, když se zhroutil, jako by byl z mouky. (...) Byl to zázrak, ale je mi líto těch ubohých lidí, protože ten most už měl problémy," řekla obyvatelka Janova o jedné z nejvýznamnějších dopravních tepen města.

Na zpravodajských serverech se šíří také videa a fotografie nákladního vozidla, které zastavilo jen několik metrů od bodu zlomu.

Štěstí měl také Corrado Cusano, který prý po kritické části mostu projel deset nebo dvacet sekund před jejím zhroucením. "Otočil jsem se a viděl, jak most padá," řekl ve vysílání televize Rai. Potvrdil, že za ním byla spousta vozidel, "protože jsme stáli v koloně".

"Pohled je to opravdu apokalyptický, jako by dopadla bomba," popsal reportér deníku La Repubblica místo neštěstí, kde po celou dobu silně pršelo. Uvedl také, že zaslechl informaci o dívce, která procházela pod viaduktem a utrpěla vážná zranění, smrt jí ale podle něj nehrozí. "Situace je opravdu dramatická. Já jsem tady na místě, ale myslím, že i zbytek města bude kompletně zablokovaný," řekl Matteo Pucciarelli.

Témata: most v Janově (Genova Italy 14.8.2018) zřícený Janov