Zvrat v kauze Terezy H.! Víme, kdy padne rozsudek!

Tereza H před Pákistánským soudem, kde čeká na prodloužení vazby 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

7. srpna 2018 9:35

V pákistánském městě Lahaur nadále probíhají soudní přelíčení s Češkou Terezou H., která byla na začátku ledna zadržena pro podezření z pašování více než devíti kilogramů heroinu. Nyní se zdá, že by po půl roce mohl konečně zaznít rozsudek.

Před nedávnem se situace posunula kupředu a po dlouhém čekání došlo na výslech svědků! Právník mladé Češky hned začal úřadovat a kvůli jeho námitkám muselo být slyšení na jeden den dokonce přerušeno.

Není to ovšem poprvé. Řada řízení u soudu se nikam nehnula a byla odročena. Nyní by ale mohl konečně padnout finální verdikt. Soudce Shahid Bashir, který má případ na starosti, podle pákistánského serveru Customs Today uvedl, že do měsíce padne rozsudek.

Pákistánští celníci zadrželi mladou Češku 10. ledna, údajně poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek cestou na let do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech.

Odtud se podle pákistánského tisku chystala pokračovat do Irska. Devět kilogramů drogy našli celníci v jejím kufru. Kromě Češky byl obviněn ještě jeden muž, který není z České republiky. Žena vinu odmítá.

České ministerstvo spravedlnosti v březnu uvedlo, že Praha chce s Pákistánem uzavřít smlouvu o předávání vězňů. Úřad snahu zdůvodňuje právě případem Češky zadržené pákistánskými úřady se zásilkou heroinu.

Za pašování drog jsou v Pákistánu obvykle velmi vysoké tresty, výjimkou není ani trest smrti. Ten se ale podle českého ministerstva zahraničí zpravidla neuplatňuje vůči cizincům. Tereze tak podle všeho hrozí maximálně 14 let ve vězení.

Témata: Tereza H. zadržená v Pákistánu