Zemětřesení v turistickém ráji si vyžádalo už přes 90 obětí!

Následek zemětřesení, ilustrační fotografie

Autor: ČTK, stars24.cz

6. srpna 2018 8:37

Počet obětí nedělního zemětřesení na indonéských ostrovech Lombok a Bali stoupl na 91 a přes 200 lidí utrpělo vážná zranění. Práci záchranářů komplikují výpadky elektřiny, poničené mosty a špatné telefonické spojení.

Bilance katastrofy patrně ještě poroste, protože do některých oblastí na těžce postiženém severu Lomboku se stále nedostali záchranáři. Indonéská armáda dnes vyslala na Lombok a Bali tři letadla se zdravotníky a humanitární pomocí.

Většinu obětí si zemětřesení vyžádalo na Lomboku, dva lidé zahynuli na sousedním Bali. Všech 91 mrtvých jsou Indonésané.

Mezinárodní letiště na Lomboku, který patří stejně jako Bali mezi oblíbené turistické destinace, zaplavili narychlo evakuovaní zahraniční turisté. Vedení letiště proto podle britského deníku The Guardian požádalo letecké společnosti, aby přidaly další spoje.

Oblast postihlo zemětřesení i minulý týden, kdy si otřesy o síle 6,4 stupně vyžádaly téměř dvě desítky obětí a způsobily značné materiální škody. Několik stovek lidí po nich zůstalo až dva dny uvězněno na svazích místní sopky.

Ohnisko nedělního zemětřesení bylo v poměrně mělké hloubce asi deseti kilometrů, podobně jako 29. července, kdy měly otřesy ohnisko v hloubce asi sedmi kilometrů.

Lidé na Bali po dnešních otřesech vybíhali z hotelů, domů a restaurací, uvedla agentura Reuters. "Všichni hoteloví hosté běželi ven, tak jsem také utíkala na ulici," popsala události australská turistka. Dodala, že místní se snažili lidi uklidnit, aby nepropadali panice.

Témata: Zemětřesení Indonésie