Redaktorku ruského nezávislého rádia Echo Moskvy pobodali

Taťjana Felgengauerová (pobodaná ruská novinářka)

Autor: stars24.cz, ČTK

23. října 2017 14:06

Neznámý pachatel dnes vtrhl do budovy ruské nezávislé rozhlasové stanice Echo Moskvy a pobodal zástupkyni šéfredaktora Taťjanu Felgengauerovou. Žena byla převezena do nemocnice, její stav je podle zdravotníků středně těžký. V ohrožení života však není, informovala agentura Interfax.

"Muž, který vtrhl do (budovy) rádia, oslepil strážného sprejem s dráždivou látkou a bodnul nožem do krku moderátorku Taťjanu Felgengauerovou. (Žena) byla hospitalizována, zavedli jí katétr," uvedl šéfredaktor Echa Moskvy Alexej Venědiktov.

Muž, údajně cizinec bez osobních dokumentů, byl zadržen a předán do rukou policie, uvedla rozhlasová stanice na svých webových stránkách. Jeho příčetnost bude údajně předmětem zkoumání. Vyšetřovatelé tvrdí, že motivy útoku byly nejspíš osobní a s novinářskou činností Felgengauerové nesouvisejí. Policie ale zatím žádnou vyšetřovací verzi nevyloučila.

Echo Moskvy patří k hlavním opozičním médiím v Rusku, přestože jeho většinovým vlastníkem je dceřiná společnost státního energetického gigantu Gazprom. Rozhlasová stanice pečlivě sleduje ruskou opoziční scénu a publikuje názory většinou příkře kritické k politice Kremlu. Často ale dává místo i obhájcům ruského režimu.

Útoky proti Echu Moskvy nejsou ojedinělé, redaktoři si v minulosti v několika případech stěžovali na anonymní výhrůžky smrtí. Komentátorka rozhlasové stanice Julija Latyninová, jedna z nejvášnivějších kritiček ruského režimu, v září z obavy o svůj život opustila Rusko a oznámila, že se do vlasti nehodlá vrátit.

Ruský svaz novinářů označil dnešní útok na opoziční novinářku za "pokus umlčet hlasatele alternativních názorů".

Témata: Taťjana Felgengauerová (pobodaná ruská novinářka) Echo Moskvy Rusko