V Turecku se mezi turisty rozšířili střevní problémy: Mnoho lidí skončilo v nemocnici

Ilustrační foto

Autor: Zdeněk Tuhý, stars24.cz

26. července 2023 20:34

V Tureckém městě Antalya se v několika hotelech s all inclusive servisem objevili případy salmonely, na jejíž následky bylo mnoho turistů převezeno do nemocnice. Nahlášeno bylo od 19. července již 241 případů.

Podle Agentury pro zdravotní bezpečnost Spojeného království (UKHSA) existuje souvislost mezi několika incidenty. Ve svém prohlášení uvádí: „U cestovatelů vracejících se z Turecka bylo několik skupin s gastrointestinálním onemocněním, přičemž většina cestovala z regionu Antalya." Turisté, kteří trpěli těmito onemocněními, uváděli, že byli ubytováni v různých hotelech v Antalyi a konzumovali jídla zahrnutá v rámci svého all inclusive balíčku.

Podle britského deníku Daily Mail se jedná hlavně o hotelový resort Rixos Sungate v Antalyi, kde se u mnoha lidí projevili střevní problémy. U čtrnácti rodin byl podle jejich právníků potvrzen pozitivní test na salmonelu, E. coli a také kampylobakter. 

EXCLUSIVE More horrendous stories from guests at the Rixos Sungate Hotel in Turkey this week.Dominic Brackley, who has tested positive for salmonella, thought his six-year-old might die she was so unwell.https://t.co/W74FyX3BYb

— Elena Salvoni (@NellSalvoni) June 11, 2023

Podle některých hostů jídlo v bufetových restauracích zůstávalo odkryté, čerstvé pokrmy se hromadily na již staré porce, a také si stěžovali na nečisté stoly, talíře a příbory.

Salmonela představuje zvláštní nebezpečí zejména pro malé děti, starší jedince a lidi s oslabeným imunitním systémem. Agentura vydala pár rad jak se nákaze vyhnout, jelikož hlášení o této nákaze nebylo málo. Radí konzumovat pouze čerstvé a důkladně uvařené jídlo, které je servírováno horké, konzumovat ovoce, které lze oloupat, a preferovat pasterizované mléčné výrobky.

O výsledcích vyšetřování budou informovat turecké orgány veřejného zdravotnictví, které spolupracují s britskou agenturou. 

Témata: viry a bakterie