Smrtící požáry ve Středomoří: Desítky mrtvých, oběti hlásí Itálie nebo Řecko. Hoří i v Chorvatsku

Na Rhodosu nadále zuří ničivý požár.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

26. července 2023 10:40

Řecko, Itálie, Francie či Portugalsko. To jsou jen některé z výčtu zemí, v nichž hasiči v závěru července zápolí s ničivými lesními požáry. Nejvíce obětí hlásí Alžírsko, kde oheň připravil o život více než tři desítky osob. O požárech ve Středomoří informují BBC a Guardian.

Stranou hlavního zájmu zůstává severoafrické pobřeží Středozemního moře. Alžírsko přitom hlásí nejvíce obětí, konkrétně 34. Na oblast Bejaia připadá 23 úmrtí, a to včetně deseti vojáků, které obstoupily plameny během evakuace. Se živlem zápasí kolem osmi tisíc hasičů se stovkami kusů techniky a letadly. V sousedním Tunisku museli evakuovat vesnici Melloula.

Nejpostiženější evropskou zemí je Řecko, kde dnes platí extrémní riziko požárů pro šest z celkových třinácti regionů. Z ostrova Rhodos bylo v uplynulých dnech evakuováno více než 20 tisíc lidí, včetně stovek českých občanů. Na ostrově Evia zemřela v úterý při nehodě dvoučlenná posádka hasičského letadla Canadair. Nalezeno tam bylo také spálené tělo muže.

"Řeknu, co je zřejmě: tváří v tvář tomu, čemu čelí planeta, především pak Středomoří, neexistuje žádný magický ochranný mechanismus. Kdyby nějaký byl, dávno ho používáme," zdůraznil řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

V Itálii se s ohněm potýkají na jihu pevninské části a na Sicílii. Požáry mají nejméně čtyři oběti, jde o seniory. Ke třem úmrtím došlo v okolí Palerma. Lesní požár v regionu Foggia si vyžádal evakuaci asi dvou tisícovek turistů ze tří hotelů.

"Zažíváme jedny z nejsložitějších dnů během posledních dekád. Přívaly deště, tornáda a obří kroupy na severu a spalující vedro a zničující požáry ve středu a na jihu," řekl ministr civilní ochrany Nello Musumeci.

Stovka francouzských hasičů v úterý s pomocí helikoptéry likvidovala požár v blízkosti mezinárodního letiště Nice. Další tři stovky příslušníků se potýkaly s plameny v okolí města Arles.

Rychle se šíří požár ve středu španělského ostrova Gran Canaria. V úterý byly evakuovány stovky lidí z vesnic a uzavřeny tři silnice. Zasažená plocha činí kolem 200 hektarů, v akci je 100 hasičů a devět letadel.

V Portugalsku, kde 90 % území trápí sucho, bojují stovky požárníků se živlem v blízkosti populární dovolenkové destinace západně od Lisabonu. Situaci komplikuje silný vítr o rychlosti až 60 kilometrů za hodinu. Také zde už proběhly evakuace jako preventivní opatření.

S ohněm se potýkají také v Chorvatsku. V úterý se šířily plameny na jih od Dubrovniku, přičemž letadla nemohla vzlétnout kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám.

Témata: Požáry Řecko Alžírsko Itálie Španělsko portugalsko Chorvatsko Francie