Čechy obývaná chata na Slovensku se po explozi částečně zřítila. Devět lidí se zranilo

Policie SR, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

25. července 2023 16:10

Devět lidí se v úterý ráno zranilo při výbuchu plynu v rekreační chatě v horolezeckém táboře v Lehotě pod Vtáčnikom v okrese Prievidza na Slovensku. Na místě zasahovali hasiči a záchranáři. Zraněnými osobami jsou podle dostupných informací čeští občané.

K výbuchu došlo kolem půl deváté. "Objekt je dvoupodlažní a s rozměry 6x10 metrů. Polovina chaty by měla být zřícená. Na místě se nacházelo třináct osob, tři dospělí a deset dětí," uvedl mluvčí hasičů Marián Petrík pro TASR. Počet zraněných se podle něj postupně upravoval.

Záchranářské týmy na místě ošetřily devět zraněných. Šlo o dva dospělé a sedm dětí. "Dospělí utrpěli lehčí až středně těžká poranění," uvedla mluvčí záchranářů Alena Krčová s tím, že vzhledem k věku nemůže uvést podrobnosti o stavu nezletilých pacientů.

Nejtěžší zranění ale mělo utrpět jedenáctileté děvče české národnosti ve tváři. Do nemocnice v Banské Bystrici ale bylo převezeno už ve stabilizovaném stavu. Vrtulník letěl také pro pětačtyřicetiletou Češku s poraněním horní končetiny a vícero povrchovými zraněními.

Na soukromé rekreační chatě se nacházeli občané České republiky, potvrdil zástupce obce Pavel Herda. Podle jeho slov byl v základní škole zřízen prostor pro osoby, které neutrpěly zranění anebo jejich stav nevyžadoval hospitalizaci.

Na místě zasahovali profesionální i dobrovolní hasiči a záchranáři, včetně těch leteckých. Slovenská policie na facebooku uvedla, že došlo k výbuchu plynového sporáku napojeného na plynovou bombu.

Témata: výbuch Slovensko plyn Policie SR