Chorvatsku či Itálii hrozí dnes a zítra extrémní bouřky, kroupy a tornáda

Kroupy, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

24. července 2023 11:40

České turisty v zahraničí se rozhodli varovat meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před pondělními a úterními bouřkami v Itálii, Slovinsku a Chorvatsku. Hrozit při nich bude krupobití či vznik tornád.

"Pokud se budete zítra a v úterý pohybovat na severu Itálie, ve Slovinsku a na severu Chorvatska, velký pozor," upozornili meteorologové v neděli na twitteru. Lokálně podle nich hrozí další extrémně silné supercelární bouřky, které mohou doprovázet obří kroupy či tornáda. Doporučili proto sledování výstrah lokálních meteorologických služeb.

#KonvektivniSkupina Pokud se budete zítra a v ÚT pohybovat na sev. Itálie, ve Slovinsku a na sev. Chorvatska, velký pozor❗️Lokálně další extrémně silné 🌩️, supercely s potenciálem všeho, od obřích krup až po tornáda. Sledujte výstrahy lok. met. služeb. Obrázek: @Djpuco @Estofex. pic.twitter.com/GqEezE4HeT

— Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) (@CHMUCHMI) July 23, 2023

Balkán během uplynulého týdne pustošily bouře opakovaně. Ve středu zemřeli čtyři lidé v Chorvatsku a po jednom ve Slovinsku a Bosně. V pátek pak přišli dva lidé o život v Srbsku. Jednou z obětí byl teprve dvanáctiletý hoch.

S extrémním počasím se v závěru pracovního týdne potýkala také Itálie. Ve čtvrtek kroupy o velikosti až 12 centimetrů poškozovaly auta i další majetek v oblasti Trevisa a Benátek. O den později pak tornádo zasáhlo město Cernusco sul Naviglio, které se nachází východně od Milána.

Témata: Počasí Chorvatsko Itálie slovinsko Bouřky Kroupy Tornádo