Medvědi na Slovensku: Kolik jich je a jak velký problém představují? Čísla se liší

Medvěd hnědý, ilustrační foto.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

23. července 2023 21:41

Medvědi na Slovensku obsadili za posledních 22 let nové území o výměře 4800 kilometrů čtverečních. Celková plocha činí 16 300 kilometrů čtverečních. Uvedlo to Národní lesnické centrum (NLC), které shrnulo dostupné údaje a dokumenty. Podle lesníků je medvědů více, než vyplývá ze zveřejněné studie.

Medvěd se ze zalesněných horských oblastí přesouvá do pahorkatin a nížin, hlášen je i z okresů na hranici s Maďarskem. "Populační hustota se nejvýrazněji zvýšila zejména v okresech středního a severního Slovenska," uvedli lesníci podle TASR.

Každý rok se u našich východních sousedů narodí 300 až 400 nových medvíďat. Od roku 2014 mělo podle NLC přibýt minimálně 3000 jedinců. Minulý rok ale bylo v rámci statistiky vykázáno 3160 zvířat. "I proto se jeví být výsledky projektu Státní ochrany přírody, zaměřeného na určení početnosti medvěda hnědého pomocí DNA analýz, který zjistil početnost jen něco přes 1000 jedinců, jako vysoce nepravděpodobné," konstatovali lesníci.

Centrum tvrdí, že regulace stavů lovem je v případě potřeby možná. Záleží na nastavení národní legislativy, případně na rozhodnutí kompetentních orgánů, které by vše odkomunikovaly s Evropskou unií.

"Aktuální přístup Slovenska považujeme za nesprávný, protože vede k prohlubujícím se problémům a ani výhledově nenabízí reálnou naději na zlepšení managementu této šelmy," poznamenali lesníci.

Státní ochrana přírody v úterý zveřejnila studii, v níž odhadla, že na Slovensku je maximálně 1275 jedinců medvěda hnědého. Největší populace o 278 kusech je evidována v Chráněné krajinné oblasti Poľana.

Témata: Medvědi Slovensko