Rhodos dusí požár. "Hrozné, museli jsme tam nechat kufry," řekli evakuovaní turisté

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

22. července 2023 19:49

Řecko nadále sužují extremní vedra a ničivé požáry, jejichž šíření napomáhá aktuální teplé počasí. Probíhající víkend může být nejteplejším červencovým za desítky let. Oheň se nadále šíří na ostrově Rhodos, kde úřady musely uprostřed hlavní sezóny evakuovat hotely naplněné turisty.

Řečtí hasiči potvrdili, že požár na Rhodosu aktuálně zaměstnává sbor nejvíce. Z domů a hotelů na ostrově jsou evakuovány tisíce lidí, které kromě plavidel pobřežní stráže vyzvedávají také privátní lodě. Do akce se má brzy zapojit také námořnictvo. S ohněm bojuje přes 170 hasičů a pět helikoptér, poškození dvou ubytovacích zařízení se však zabránit nepodařilo.

Britka Becky Mulliganová byla se sestrou a dcerou evakuována z hotelu, ale nyní čeká se stovkami dalších lidí ve vedru na pláži. "Je tu jen malý přístřešek a v něm je nás tolik," popsala situaci BBC. "Jsou tu děti, jsme uprostřed dne, zůstáváme tu bez pomoci. Je to hrozné," konstatovala.

Simon Wheatley se svěřil, že mu začal během oběda padat na pizzu popel, přesto mu zaměstnanci řekli, že jsou v kontaktu s úřady a všechno je v pořádku. Později byl jeho hotel evakuován. "Viděli jsme, jak shořel plážový bar, v němž jsme byli o den dříve. Museli jsme tam nechat dvě tašky," uvedl.

Hasiči nadále bojují i s požáry v pevninském Řecku, přičemž k nejpostiženějším patří oblast západně od Atén. Na pomoc jim přijeli kolegové z Polska, Slovenska, Rumunska či Bulharska v rámci unijního systému. Úřady zároveň varovaly před rizikem nových požárů, zatímco zemi sužují další vedra.

Meteorologové varovali, že teploty mohou o volných dnech dosáhnout až 45 stupňů. Mohlo by tak jít o nejteplejší víkend v Řecku za posledních padesát let.

Témata: požáry v Řecku Řecko Požáry Hasiči