Tornádo a obří kroupy v Itálii. Bouřky doprovodily extrémní jevy

Tornádo, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

22. července 2023 8:18

Extrémní počasí v pátek druhým dnem zasáhlo Itálii. Na severu země udeřily ničivé bouřky. V blízkosti Milána se prohnalo městem tornádo, na některých místech opět padaly kroupy. Dosahovaly přitom velikosti až 12 centimetrů.

Podle TVP bylo extrémní počasí v pátek hlášeno z Lombardie, Piedmontu či oblasti Emilia-Romagna, kde bouřky doprovázelo krupobití, ale mnohdy také přívalový déšť, který během chvíle proměnil ulice v rozbouřené řeky.

Tornádo zasáhlo město Cernusco sul Naviglio, které se nachází východně od Milána. Nebylo přitom ihned jasné, zdali jeho řádění někdo nepřežil. Vír poškodil střechy a kácel stromy, do akce museli hasiči, kteří měli na starosti odklízení následků.

BREAKING: A damaging tornado has impacted densely populated portions of the Milan metro, specifically Cernusco sul Naviglio, Lombardy, NW Italy about 2 hours ago. pic.twitter.com/I1EyaE4rsx

— Nahel Belgherze (@WxNB_) July 21, 2023

Počasí potrápilo Itálii už ve čtvrtek, kdy kroupy o velikosti až 12 centimetrů poškozovaly auta i další majetek v oblasti Trevisa a Benátek, které jsou jednou z oblíbených turistických destinací.

V Česku včera rovněž platila výstraha před bouřkami, hrozily v části země od brzkých odpoledních hodin až do půlnoci na sobotu. Víkend už by se ale měl obejít téměř bez přeháněk.

Témata: Tornádo Počasí Kroupy Itálie Bouřky