Záhada lvice u hlavního města rozluštěna. Úřady přiznaly omyl, pátrání končí

Německá policie, ilustrační fotografie

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

21. července 2023 17:47

Německé úřady se po konzultaci s experty rozhodly odvolat pátrání po lvici, protože neexistují žádné důkazy o její přítomnosti v okolí Berlína. Například nebyly nalezeny stopy tlap. Na videu, které rozsáhlou operaci spustilo, je zřejmě zachyceno divoké prase.

"Není tu žádné akutní nebezpečí," uvedl starosta Kleinmachnowa Micheal Grubert na páteční tiskové konferenci podle BBC. Zdůraznil ale, že policie zůstává ve střehu pro případ, že by se situace opět změnila.

Od středy se objevila řada zpráv o údajném pozorování šelmy, přičemž úřady se domnívaly, že původní video je pravé. DW ale upozornila, že například veterinář Achim Gruber si nebyl stoprocentně jistý, že na záběrech je lvice. "Je to možné, že jde o lvici, ale nejsem o tom zcela přesvědčen," řekl ve čtvrtek večer pro RBB. "Na finální důkaz stále čekám," dodal.

Místní lidé byli v posledních dnech nabádáni k opatrnosti a k tomu, aby se vyhýbali okolním lesům. Obyvatelé Kleinmachnowa byli vyzváni, aby zůstávali doma i se svými mazlíčky. Děti v mateřských školkách setrvávali ve vnitřních prostorech. Šelmu přitom nepostrádala žádná zoologická zahrada, cirkus ani jiné zařízení. V Braniborsku je celkem registrováno 23 lvů.

V Německu pamatují případy, kdy opravdu uniklo nebezpečné zvíře. V roce 2016 museli ošetřovatelé v ZOO v Lipsku zastřelit lva, který se dostal ven z výběhu. O tři roky později děsila město Herne na západě země smrtící kobra.

Témata: Policie Německo Německo Lvi