Požáry v Řecku aktuálně: "Jsme unavení, ale pokračujeme," říká hasič. Oheň trápí Rhodos

Požár, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

21. července 2023 9:59

V pevninském Řecku se konečně daří dostat oheň pod kontrolu, od úterý se však plameny šíří na ostrově Rhodos. Úřady vyzvaly k evakuaci trojice vesnic. Řečtí hasiči přiznávají, že z boje se živlem už začínají být vyčerpaní.

Požár, který vypukl západně od Atén, se podle informací serveru DW podařilo dostat pod kontrolu, ačkoliv i ve čtvrtek pokračovaly evakuace podél dálnice z hlavního města do Korintu. Do boje s ohněm se v tomto týdnu zapojili kromě místních hasičů také jejich zahraniční kolegové, kteří dorazili na pomoc.

Plameny se nadále šíří na ostrově Rhodos, kde se s požárem potýkají od úterý. Hasiči uvedli, že oheň už se dostal až do středu ostrova. Zatím ale neohrožuje obydlené oblasti, jak zmínili zástupci řecké tísňové linky na sociální síti. Přesto byli obyvatelé trojice obcí vyzváni k evakuaci.

S ohněm bojuje na ostrově více než osm desítek hasičů, kteří mají k dispozici 28 vozidel, tři letadla a stejný počet helikoptér.

Hasič Rotziokos Nikolaos řekl, že situace se zdá být výrazně složitější než v předchozích letech. "Myslím si, že ještě horší věci přijdou v srpnu, co se týče vedra a požárů. Už teď jsme extrémně unavení, ale pokračujeme," řekl pro ABC News.

Témata: Požáry Řecko požáry v Řecku