Koupaliště Zakrzówek: Polské Chorvatsko, tvrdí naši sousedé. Z Česka není daleko

Zakrzówek

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

19. července 2023 9:59

Kvůli koupání a scenériím připomínajícím Chorvatsko je možné vyrazit jen do jedné ze sousedních zemí. Stačí nasednout do auta a do dvou hodin můžete být na koupališti Zakrzówek v Krakově. Poláci jej vybudovali v bývalém kamenolomu.

U Jadranu je letos draho, opakují se během probíhající hlavní turistické sezóny titulky článků na internetu. Přinejmenším pro lidi z Moravskoslezského kraje existuje zajímavá alternativa - koupaliště označované médii jako "Polské Chorvatsko".

Podle serveru muratorplus.pl je koupaliště Zakrzówek v Krakově hitem letošního léta. Zájem byl dokonce takový, že od 8. července došlo k zavedení návštěvního limitu. Do areálu v někdejším lomu může maximálně tisícovka lidí. Chtěli to tak plavčíci, kteří dohlíží na bezpečnost plavců.

Návštěvníci proto dostávají náramek, který je opravňuje ke vstupu. Ten je jinak zcela zdarma. Otevřeno je od úterý do neděle mezi 10. a 18. hodinou. Na pláži se brzy má objevit stožár, na němž bude vlát černá vlajka v případě zaplnění kapacity koupaliště. Aktuální situaci je možné sledovat také na kamerách, výjimkou totiž nejsou ani několikahodinové fronty.

Lidé najdou v areálu pět bazénů se zvláštní konstrukcí. Jsou totiž připevněné ke stěnám lomu a plavou na vodě díky vzduchovým podpěrám. Hloubka se pohybuje od pouhých 40 centimetrů po tři a půl metru. Kolem každého bazénu jsou osm metrů široká dřevěná mola.

Na závěr je dobré se zmínit o dopravě z Česka. Z Ostravy, Českého Těšína, Třince či Jablunkova se tuzemští zájemci mohou dostat autem na krakovské koupaliště do dvou hodin.

Témata: Zakrzówek Polsko