Ničivé lesní požáry v Řecku: Plameny se šíří v okolí Atén, žhář skončil v poutech

Požár, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

18. července 2023 16:06

Dva vzájemně nesouvisející požáry trápí v posledních dnech Řecko, zatímco zemi sužuje vlna veder, která aktuálně postihla Středomoří. Teplé počasí navíc jen tak neskončí, takže riziko šíření požárů zůstává vysoké.

O požárech informuje BBC. Asi 1200 dětí muselo být evakuováno z tábora v pobřežním městě Loutraki, které leží západně od Atén. Policie mezitím zadržela muže podezřelého ze založení dalšího ohně jihovýchodně od řeckého hlavního města.

S plameny, které se šíří i kvůli silnému větru, bojují stovky hasičů. Desítky lidí už za pomoci záchranných složek musely opustit své domy. Řecká vláda rozhodla, že občané, jejichž domovy byly zasaženy, se mohou ubytovat v místních hotelech. Počítá také s kompenzacemi škod.

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis je aktuálně na summitu v Bruselu, odkud vzkázal, že stát dělá všechno možné, aby pomohl. "Není pochyb o tom, že další budou následovat. Lesní požáry budou hrozit i nadále. Jde o jeden z dopadů klimatické změny, kterou pociťujeme se stále větší intenzitou," řekl.

Požáry ovlivnily také dopravu. Policie musela uzavřít části dálnice mezi Aténami a Korintem. Rovněž nejezdí některé vlakové spoje.

Podle meteorologů zatím středomořská vlna veder nepolevuje a riziko požárů zůstává vysoké. V Řecku v uplynulých dnech naměřili až 40 stupňů. Akropole v Aténách musela být v pátek a v sobotu během nejteplejších hodin dne uzavřena.

Témata: Požáry požáry v Řecku Řecko