Jedna letní tragédie za druhou. V Chorvatsku zemřela česká dívenka, v Turecku zabil minibus dvě Češky

Dvě Češky ve čtvrtek zemřely v turecké Antalyi poté, co je na přechodu pro chodce srazil minibus

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

14. července 2023 18:38

Letní prázdniny začaly teprve před dvěma týdny a ze zahraničí už přichází tragické zprávy o úmrtí Čechů. Dvě Češky ve čtvrtek zemřely v turecké Antalyi poté, co je na přechodu pro chodce srazil minibus. Ve středu ráno pak zemřela čtyřletá česká dívka v Medulinu v nejjižnější části Istrie.

Dvě Češky ve čtvrtek zemřely v turecké Antalyi poté, co je na přechodu pro chodce srazil minibus. Podle videa řidič ani nebrzdil, přechod nebyl nasvícen. Tamní zpravodajský server SonDakika informoval, že se nehoda stala o půl desáté večer.

Ženy údajně použily přechod pro chodce, aby šly do bazaru naproti svému hotelu. „Bylo zjištěno, že nesvítily lampy ani semafory, většina turistů viděla přijíždějící turistický minibus a běžela zpět,“ píše server s tím, že dvě české turistky už mu nedokázaly včas ustoupit.

Turecký server Herkes Duysun na twitteru zveřejnil video z místa tragédie, na němž jde vidět, že řidič ani nebrzdil.

Těla dvou mrtvých turistek byla po ohledání kriminalisty odeslána do ústavu soudního lékařství. Soud rozhodl o zatčení řidiče minibusu Mehmeta Löka. Nyní je ve vězení.

Tur midibüsü yaya geçidindeki turistlerin arasına böyle daldı: 2 ölü#alanya #kaza #turist pic.twitter.com/uavHCo7fBe

— Herkes Duysun (@herkesduysuncom) July 12, 2023

Z Chorvatska, kam každý rok v létě míří stovky tisíc Čechů k Jadranu, přišla další smutná zpráva. Ve středu ráno zemřela čtyřletá česká dívka v Medulinu v nejjižnější části Istrie. Příčinu smrti určí až pitva, dítě si však stěžovalo na zdravotní potíže.

Konkrétně dívku trápily bolesti břicha, rodina s ní proto navštívila pohotovost. Po ošetření byla propuštěna. Mluvčí potvrdila, že policie následně přijala oznámení, že malá Češka potřebuje lékařskou pomoc. "S rodinou přijeli na letní dovolenou do Medulinu. Nebylo jí dobře a byla přivolána záchranka. Bohužel se dítě nepodařilo zachránit," řekla Suzana Sokačová podle webu 24sata.hr.

Záchranáři dorazili na místo ve středu krátce před šestou hodinou ranní. Před jejich příjezdem se dítě snažili oživovat jeho rodiče. "Dítě bylo oživováno celou hodinu, ale bohužel bez reakce," sdělila lékařka Gordana Antičová.

Doktorka dodala, že tělo zesnulé dívky bylo převezeno k pitvě na patologii v nemocnici v Pule, která má určit přesnou příčinu smrti. Podezření z násilné smrti bylo zatím vyloučeno, uvedla chorvatská policie.

Témata: Úmrtí Čechů v zahraničí Turecko Chorvatsko