Tragédie ponorky Titan: Mohli s ní pasažéři počítat? Čísla úspěšnosti byla tristní

Ponorka Titan

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

13. července 2023 21:45

Ponorka Titan dosáhla hloubky, ve které se nachází vrak legendární výletní lodi Titanic, pouze třináctkrát z celkových 90 ponorů. Údajně to vyplývá z dokumentu, který podepisovali pasažéři před nástupem na palubu. Při červnové implozi plavidla zahynulo pět lidí.

Dokument prozkoumali novináři serveru Insider. V textu se podle nich píše, že ponorka úspěšně dokončila třináct ponorů do hloubky 3800 metrů. Zmíněný web konstatuje, že úspěšnost ponorky tedy byla pouhých 14 procent. Třikrát je pak na čtyřech stránkách zdůrazněno, že plavidlo je experimentální.

Společnost OceanGate u příležitosti prvního úspěšného ponoru k Titaniku v roce 2021 tvrdila, že její dvě ponorky dokončily 14 expedic a dvě stovky ponorů v Pacifiku, Atlantiku a Mexickém zálivu.

Titan potkala katastrofální imploze během červnové komerční expedice k vraku legendární výletní lodi. Místo na ní stálo 250 tisíc dolarů. Na palubě se nacházelo pět lidí, mezi nimi britský miliardář Hamish Harding či francouzský cestovatel Paul-Henry Nargeolet, člen první expedice k vraku výletní lodi v roce 1987, jemuž se přezdívalo Mr Titanic.

Titanic leží 3 800 metrů hluboko na dně oceánu. Nachází se asi 600 kilometrů od pobřeží Newfoundlandu v Kanadě. Legendární loď se potopila během své první a zároveň poslední plavby 15. dubna 1912. Bezprostřední příčinou neštěstí, které si vyžádalo přes 1500 životů, byla srážka s ledovcem.

Témata: ponorka Titan Titanic