INFERNO v Chorvatsku: Hoří u Šibeniku, úřady přistoupily k evakuaci obce

Požár, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

13. července 2023 20:20

Chorvatsko řeší první velký požár v letošní letní sezóně. Vypukl u Šibeniku, v akci je přes 150 hasičů a nejméně sedm hasicích letadel. Nejméně dva lidé už utrpěli zranění. K Jadranu každý rok míří o prázdninách na dovolenou tisíce Čechů.

O požáru informují deníky Večernij list a Jutarnji list. Plameny se dostaly až k domům v obci Grebaštica, kterou úřady evakuovaly. Podle médií se zatím oheň nepodařilo zasahujícím hasičům dostat pod kontrolu. Situaci navíc komplikuje silný vítr.

Požár zasáhl i jadranskou magistrálu a způsobil dopravní potíže. Kolony se vytvořily na trase ze Šibeniku do Splitu. Jedna vznikla u Primoštenu kvůli lidem, kteří se snaží město opustit. Policie totiž apeluje na místní i turisty, aby se nevystavovali nebezpečí.

Chorvatsko zasáhla v tomto týdnu vlna veder. Meteorologové varovali před vysokými teplotami, které měly v některých částech země kvůli přílivu horkého vzduchu z Afriky dosáhnout až 40 stupňů. Chorvatský hydrometeorologický ústav zveřejnil oranžovou výstrahu.

Lidé by se podle zveřejněných rad měli vyvarovat pobytu na slunci mezi 10. a 17. hodinou. Doporučuje se také mít připravenou pokrývku hlavy a sluneční brýle. Co se týče pitného režimu, je třeba dbát na pravidelné doplňování tekutin a raději se vyhýbat alkoholickým nápojům a nápojům s vyšším obsahem kofeinu.

Témata: Požáry požáry v Chorvatsku Chorvatsko