Ministerstvo varuje ohledně Islandu: Na jedno místo se rozhodně nevydávejte

Ministerstvo zahraničních věcí

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

13. července 2023 15:50

Ministerstvo zahraničních věcí vyzvalo české turisty, aby se na Islandu vyhýbali oblasti, kde došlo k erupci. Sopka Fagradalsfjal vybuchla v pondělí po několika dnech otřesů. Ostrov je sopečnou aktivitou známý.

Sopka Fagradalsfjal leží 40 kilometrů od hlavního města Reykjavík mezi vrcholem Litli-Hrútur a horou Keilir. "V souladu s výslovným nedoporučením islandských úřadů navštěvovat místo erupce pro značné uvolňování toxických plynů, dokud záchranáři a vědci neposoudí situaci a její další vývoj, doporučuje MZV ČR se oblasti vyhnout," uvedla diplomacie na webu.

Ministerstvo připomnělo, že erupce nemá za následek ohrožení osídlených oblastí, kritické infrastruktury ani přerušení či omezení leteckého spojení s Islandem. Aktuální situaci je možné sledovat na internetu.

Turisté mohou v případě akutní nouze či ohrožení českých občanů volat na pohotovostní linku velvyslanectví v norském Oslu. Ministerstvo zároveň doporučuje cestovatelům registrovat se v systému DROZD.

Islandská sopečná aktivita je přímým důsledkem geologického umístění ostrova na středooceánském hřbetu, kde se setkávají dvě tektonické desky - severoamerická a evropská. Tato tektonická interakce vytváří ideální podmínky pro vznik sopek. Mezi nejznámější islandské sopky patří Eyjafjallajökull, jejíž výbuch vyvolal v roce 2010 mohutný popelový mrak, který způsobil uzavření leteckého provozu v rozsáhlé části Evropy.

Témata: island sopky ministerstvo zahraničí