Milan Kundera (†94): Poctu vzdal spisovateli i francouzský prezident Macron

Emmanuel Macron

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

13. července 2023 9:59

Nejen Česko ve středu zasáhla smutná zpráva o úmrtí Milana Kundery. Bylo mu 94 let. Ve Francii, která se v polovině 70. let stala jeho druhým domovem, na odchod spisovatele reagoval například prezident Emmanuel Macron.

"Milan Kundera nás opustil," napsal Macron ve středu po 20. hodině na twitteru. Následně připomněl emigraci prozaika. "Svobodný duch našel útočiště ve Francii," poznamenal francouzský prezident. "Jeho ironie a genialita učinily z jeho děl klasiku naší doby," dodal Macron a vyjádřil manželce a blízkým upřímnou soustrast.

S lítostí přijal smutnou zprávu také český prezident Petr Pavel. "Byl to spisovatel světového formátu, který ovlivnil celé generace doma i v zahraničí. Svým životním osudem symbolizoval pohnutou historii naší země ve 20. století. Kunderův odkaz bude dál žít v jeho dílech," poznamenal.

Kundera měl od začátku 80. let jen francouzské občanství. To české, které mu po emigraci odebrali vládnoucí komunisté, bylo respektovanému umělci navráceno až před čtyřmi lety.

Brněnský rodák vstoupil do světa literatury jako básník a dramatik, celosvětově uznávaným spisovatelem se však stal díky prozaickým dílům a esejím. První a úspěšný román Žert mu vyšel v roce 1967. V následujícím roce vpadla do tehdejšího Československa vojska zemí Varšavské smlouvy v čele se Sověty. Nastala normalizace a ztráta jakékoliv možnosti publikovat.

Umělec vyřešil svízelnou situaci emigrací právě do Francie, k níž definitivně přistoupil v roce 1975. O devět let později spatřila světlo světa Nesnesitelná lehkost bytí, která se v roce 1988 dočkala americké filmové adaptace pod režijní taktovkou Philipa Kaufmana.

Témata: Emmanuel Macron Francie Milan Kundera