Chorvatsko podniká radikální krok. Turistů v hlavní sezóně je prostě moc

Chorvatsko

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

12. července 2023 21:40

Chorvatsko patří z pohledu turistického zájmu k nejzatíženějším zemím v Evropě během letních měsíců. Jeho představitelé si to uvědomují a podnikají kroky k tomu, aby zahraniční hosté jezdili k Jadranu i mimo hlavní sezónu, která probíhá právě v těchto dnech.

Turisté stále častěji po výběru dovolenkové destinace míří na platformy jako Booking.com, TripAdvisor nebo Airbnb. Tři evropské regiony loni zaznamenaly více než 20 milionů hostů za rok. Nejvíce, konkrétně 27 milionů, jich dorazilo do oblasti nazývané Jadranska Hrvatska, jejíž součástí jsou oblíbená chorvatská města Split, Dubrovnik a Pula.

"Chorvatský ubytovací mix tíhne směrem k privátním apartmánům a domům, které představují více než 60 procent dostupné komerční kapacity," řekl mluvčí chorvatské národní turistické rady CNTB serveru Euronews.

Země navíc od letošního roku vstoupila do schengenského prostoru, takže vstup do ní se pro občany unijních zemí opět zjednodušil. Zájem ovšem projevují i turisté z dalších států, pro Američany například začala fungovat přímá letecká linka z New Yorku do Dubrovniku.

"Chorvatsko pokračuje ve snaze diverzifikovat svou nabídku, prodloužit sezónu a dosáhnout udržitelnosti během následujících let, protože nárůst počtu hostů během hlavní sezóny je neudržitelný," poznamenal mluvčí CNTB.

Podle zmíněného webu už existují náznaky, že se země vydává správným směrem. Aerolinky například nabízí lety v delším časovém rozmezí od dubna do října. Mimo sezónu se populárním místem stává i hlavní město Záhřeb.

Nejvyhledávanější destinací je ale nadále pobřeží Jaderského moře. "Jadranské pobřeží vždycky lákalo turisty," konstatoval mluvčí. "Nabízí jedny z nejvíce nedotčených pláží a vod, které patří k nejčistším v Evropě," dodal.

Témata: Chorvatsko Turisté cestování