Vybuchla sopka Fagradalsfjall poblíž islandského Reykjavíku

Výbuch sopky Fagradalsfjall

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. července 2023 22:15

Dnes odpoledne došlo k erupci sopky Fagradalsfjall poblíž islandského hlavního města Reykjavíku. Podle informací agentury Reuters, která se odvolávala na islandský meteorologický úřad IMO, se jedná zatím o menší erupci.

Erupce sopky se odehrála v oblasti Litli-Hrútur, kde se v minulých dvou letech již vyskytly erupce. V této oblasti bylo také zaznamenáno zemětřesení. Nejsilnější zemětřesení mělo sílu 5,2 stupně a nastalo v neděli, avšak nezpůsobilo žádné výrazné škody.

Předchozí aktivity sopek v této oblasti, která se nachází 40 až 50 kilometrů jihozápadně od hlavního města, také nepřinesly významné škody ani výpadky v dopravě.

Matthew Roberts z meteorologického úřadu uvedl, že se aktuálně jedná o "velmi slabou erupci." Výbuch sopky nastal kolem 18:40 SELČ a úřady vyzvaly obyvatele a turisty, aby se vyhnuli místu, kde je sopka aktivní.

Drone footage of the ongoing eruption in Iceland. #Fagradalsfjall #Keilir Credit: https://t.co/KBbZxdV3j8) pic.twitter.com/kL7slfszro

— Nahel Belgherze (@WxNB_) July 10, 2023

Islandská sopečná aktivita je přímým důsledkem geologického umístění ostrova na středooceánském hřbetu, kde se setkávají dvě tektonické desky - severoamerická a evropská. Tato tektonická interakce vytváří ideální podmínky pro vznik sopek. Island je tak domovem více než 30 aktivních sopek, přičemž některé z nich jsou velmi aktivní a pravidelně erupcemi upoutávají světovou pozornost.

Mezi nejznámější islandské sopky patří například Eyjafjallajökull, která se stala předmětem mediálního zájmu po své erupci v roce 2010. Její výbuch vyvolal mohutný popelový mrak, který způsobil uzavření leteckého provozu v rozsáhlé části Evropy. Další významnou sopkou je Katla, která se nachází pod ledovcem Mýrdalsjökull. Katla je známá svými cyklickými erupcemi a její činnost je pečlivě sledována vědci.

Vědci využívají islandské sopky jako laboratoře, kde mohou studovat vulkanické procesy a jejich vliv na životní prostředí. Island tak poskytuje jedinečnou příležitost k pochopení a zkoumání těchto přírodních jevů.

🇮🇸ISLANDIA | Más imágenes de la erupción del monte Litli Hrutur, cerca de #Reikiavik. #RochexRB27#Fagradalsfjall #LitliHrutur #Volcano #Iceland #Reykjanes #Volcán pic.twitter.com/gtqEPG8zti

— Rochex Rababel Robinson Bonilla (@RochexRB27) July 10, 2023

Icelandair je jediná letecká společnost na světě, která svým letadlům umožňuje létat nad sopkami, aby cestujícím poskytla jedinečný pohled na tuto nevídanou podívanou. Turisté z celého světa přijíždějí na Island, aby si prohlédli sopečnou krajinu a sledovali erupce, které vytvářejí živou připomínku síly přírody.

Sopky na Islandu ale představují potenciální nebezpečí. Erupce mohou mít vážné důsledky pro životy a majetek lidí. Úřady na Islandu pečlivě monitorují sopečnou aktivitu a provádějí preventivní opatření, aby minimalizovaly rizika spojená s erupcemi. V případě výbuchu sopky jsou upozorněni obyvatelé a turisté, aby se vyhýbali aktivním oblastem a dodržovali bezpečnostní pokyny.

Témata: island sopka Fagradalsfjall