Karel III. a Joe Biden se setkali na hradě Windsor. Neřešili politiku, ale jiná témata

Karel III. a Joe Biden

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. července 2023 19:00

Změna klimatu a související výzvy byly hlavním tématem dnešního setkání amerického prezidenta Joea Bidena s britským králem Karlem III. na hradě Windsor. I přes to, že to nebyla oficiální státní návštěva, byl prezident Bílého domu slavnostně přivítán velšskou gardou. Na místě byly také zazpívány britská a americká hymna, uvedl server CNN.

Biden do Británie přiletěl v neděli večer a dnes ráno se setkal s britským premiérem Rishim Sunakem v Londýně. Oba lídři zdůraznili pevné spojenectví mezi jejich zeměmi. Po setkání s králem americký prezident pokračoval v cestě do Litvy, kde se v úterý začne dvoudenní summit NATO.

Na hrad Windsor Biden dorazil ze Londýna vrtulníkem a následně byl převezen na nádvoří autem, kde ho očekával král a proběhlo slavnostní přivítání.

Podle britských médií Biden s králem především diskutoval o změně klimatu, které se oba lídři dlouhodobě věnují, a o financování iniciativ zaměřených na řešení tohoto problému. Prezident se také zúčastnil debaty s investory a filantropy, které vyzval, aby více podporovali přechod na čistou energii v rozvojových zemích. Na této diskuzi se také zúčastnil prezidentův zmocněnec pro klimatické otázky John Kerry.

Karel, který byl korunován v květnu a je ve věku 74 let, se dlouhodobě angažuje v ochraně životního prostředí a boji proti změně klimatu. Biden označil klimatickou změnu za jednu ze čtyř hlavních krizí, kterým je jako prezident odhodlán čelit, spolu s bojem proti covidu-19, obnovou ekonomiky a posilováním rovnosti ve Spojených státech.

Témata: Joe Biden Král Charles III. (Karel III.)