"Díky, Česko." Zelenskyj se ve videu vrátil k jednáním s Pavlem či Fialou

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

10. července 2023 11:20

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v pondělí na sociálních sítích vrátil k zahraniční cestě, kterou podnikl v uplynulém týdnu. Navštívil během ní také Českou republiku, od které získal příslib další vojenské pomoci a podpory v otázce členství v NATO a Evropské unii.

Zelenskyj zveřejnil na twitteru sestřih z návštěvy Prahy, kam přiletěl ve čtvrtek večer a setrval do pátečního poledne. "Děkuji, Česká republiko," napsal k videu, na němž jsou zachycena jednání s prezidentem Petrem Pavlem, premiérem Petrem Fialou i předsedy obou parlamentních komor.

Thank you, Czech Republic!🇺🇦🤝🇨🇿 pic.twitter.com/l8HdpJPTNI

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) July 10, 2023

Ukrajinský lídr dnes sdílel videa i z ostatních zastávek na zahraniční cestě, během které ve čtvrtek navštívil Bulharsko, v pátek Slovensko a rovněž Turecko. Z něj se v sobotu vrátil domů.

Český premiér Fiala po jednání s ukrajinským prezidentem oznámil, že Česko poskytne Ukrajině další vojenskou pomoc, například bojové helikoptéry či munici. Podporuje také její ambice stát se členem NATO a EU.

Otázka ukrajinského členství se bude tento týden probírat na summitu NATO, který proběhne v úterý 11. a ve středu 12. července. Kromě toho mají lídři členských zemí vyslovit závazek dávat na obranu alespoň dvě procenta HDP. Ačkoliv Kyjev usiluje o členství v alianci, lídr bránící se země zatím nepotvrdil svou účast.

Témata: Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj