Britové demonstrují proti Trumpovi: Obří Donald se vznáší nad Londýnem

Nafukovací Donald Trump

Autor: Jan Novák, stars24.cz, ČTK

13. července 2018 17:48

Velký balon zesměšňující amerického prezidenta Donalda Trumpa jako mimino v plenkách se od dnešního dopoledne vznáší nad Londýnem. Akce, na kterou organizátoři přes internet vybrali více než 10.000 liber (293.000 Kč), je doprovodnou součástí masových demonstrací proti šéfovi Bílého domu. Ten přiletěl do Británie ve čtvrtek na čtyři dny. Na protest proti jeho návštěvě se dnes v ulicích Londýna sešlo podle organizátorů až sto tisíc demonstrantů. Protesty jsou hlášeny i z dalších měst.

"Byli jsme prostě parta kamarádů, co se dala dohromady v hospodě," řekl Kevin Smith, který je podle agentury AP jedním ze 16 lidí, kteří za vypuštěním balonu stojí. "Tohle je to, co lidé mají dělat - spojit se ve svém okolí a dohodnout se, jak se postaví pravicovému populismu a xenofobii, čehož jsme svědky nejen v USA, ale i v Evropě," dodal.

Šéf Bílého domu v rozhovoru s bulvárním deníkem The Sun řekl, že o demonstracích i o balonu ví. Podle listu se Trumpa protestní akce dotkly. Jsou pořádány v pěti desítkách britských měst a demonstranti mimo jiné chtějí být vidět a slyšet na všech místech, kam prezident zavítá.

Do protestního průvodu ulicemi Londýna, který mířil na Trafalgarské náměstí, se dnes podle agentury AP zapojily desítky tisíc lidí. Organizátoři tvrdí, že se sešlo dokonce až 100.000 demonstrantů.

"Svým rasismem, nenávistí k ženám, útoky na demokratické hodnoty se snaží legitimizovat autoritářskou politiku, což je hluboce nebezpečné a velmi to ohrožuje naši společnost," napsal o Trumpovi na twitteru někdejší předseda opozičních labouristů Ed Miliband.

Není výjimečné, že do Londýna na demonstrace přijely celé rodiny. Do metropole podle brtiských médií přicestovala například Eleanor z Mossley se svou šestiletou dcerou Edith. Ta s maminčinou pomocí vyrobila transparent, na kterém vyjadřuje smutek z odebírání dětí migrantům, kteří do USA vstoupili nelegálně. Eleanor řekla, že její dcera o sporném dění v USA, které mezitím Trump zastavil, ví z rozhlasu.

S dcerami je ve městě i Dawn Hitchenová ze Sussexu. "Je neuvěřitelné, kolik moci může být soustředěno v rukách jediného muže, který je tak mimořádně nezpůsobilý," prohlásila.

V centru města demonstrují také zástupci sexuálních menšin. Ruth Huntová, šéfka charitativní organizace Stonewall bojující za práva lesbiček, gayů, bisexuálů a transgenderových osob, Trumpovi vzkázala, že sexuální menšiny jsou nedílnou součástí společnosti.

Mezi demonstranty je také Michael Avenatti, právní zástupce pornoherečky Stephanie Cliffordové, známé jako Stormy Daniels. Ta tvrdí, že v roce 2006 prožila aférku s Trumpem, který to ale popírá.

Kromě Londýna se demonstrace čeká také ve Windsoru, kam Trump po skončení jednání s premiérkou Theresou Mayovou zamířil na setkání s královnou Alžbětou II. Protestovat se chystají také lidé ve Skotsku, kam prezident zamíří večer na soukromý víkend.

Témata: Donald Trump Velká Británie