Chorvatsko připravilo past na turisty? Novinka, o které možná nevíte

Chorvatsko

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

8. července 2023 21:44

Stovky tisíc Čechů jezdí v létě na dovolenou do Chorvatska, kde minulou sobotu začala platit nová legislativa omezující nedělní prodej. Předpisy sice vstoupily v platnost na startu hlavní turistické sezóny, zřejmě ji ale moc neovlivní. Obchodníci si totiž mohou vybrat, kdy nechají zavřeno.

Slovenský server aktuality.sk s odvoláním na chorvatská média uvedl, že obchody na pobřeží Jadranu budou v průběhu celého léta otevřené i v neděli. Obchodníci si totiž mohou vybrat 16 termínů, během nichž poslouží zákazníkům.

Odlišná je podle webu situace ve vnitrozemí, především v hlavním městě Záhřebu. Zde zůstávají prodejny během léta často uzavřené, protože prodejci chtějí mít otevřeno i v neděli na začátku školního roku v září a v předvánočním čase.

Chorvatští zákonodárci přijali novou legislativu v únoru a stanovili několik výjimek. Bez omezení mohou fungovat obchody v dopravních uzlech, např. na letištích, nádražích či v přístavech, ale také na čerpacích stanicích, v nemocnicích či hotelech. Zákaz se netýká ani trafik či prodeje vlastních zemědělských výrobků na trzích.

Chorvatsko se už v minulosti pokusilo omezit otevírací dobu v neděli a během svátečních dnů, zákony ale smetl ze stolu ústavní soud s tím, že porušují svobodu obchodu. Stížnost visí ve vzduchu i v současnosti.

Témata: Chorvatsko Obchody