Klimatická aktivistka Greta Thunbergová čelí obžalobě za neposlušnost vůči policii

Greta Thunbergová (aktivistka)

Autor: Zdeněk Tuhý, stars24.cz

6. července 2023 11:44

Švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová byla obžalována z porušení policejního příkazu, kterým jí bylo nařízeno opustit protest proti klimatickým změnám, konaný 19. června v městě Malmö na jihu Švédska. První informaci o tom přinesl švédský deník Sydsvenskan, o obvinění dále informovali Reuters a AP News.

V den události Greta Thunbergová (20) v příspěvku na svém instagramu popsala, že protestující zablokovali cestu pro ropné kamiony v přístavu v Malmö. Ve svém příspěvku napsala: "Mladí aktivisté zablokovali ropné tankery v ropném přístavu v Malmö. Klimatická krize je již pro bezpočet lidí otázkou života a smrti. Rozhodli jsme se nebýt přihlížejícími a místo toho fyzicky zastavit infrastrukturu fosilních paliv. Bojujeme o naši budoucnost."

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Greta Thunberg (@gretathunberg)

Soudní jednání s Thunbergovou v Malmö začne koncem července. Pokud by byla shledána vinnou, mohla by čelit až šestiměsíčnímu trestu odnětí svobody. Podle prokurátorky Charlotte Ottesenové, která poskytla informace pro švédský deník Sydsvenskan, je většina podobných případů řešena prostřednictvím udělení pokuty. Zpráva o obžalobě dosud nebyla ze strany švédské prokuratury potvrzena. Zástupce Grety Thunbergové zatím nebyl dosažen, jak informuje agentura Reuters.

Témata: Greta Thunbergová (aktivistka)