Stoltenberg bude pokračovat v čele NATO ještě rok, rozhodla aliance

Jens Stoltenberg

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

4. července 2023 11:59

NATO se rozhodlo o rok prodloužit mandát generálního tajemníka Jense Stoltenberga, ve funkci tak zůstane do konce září 2024. Sám Stoltenberg o tom informoval v úterý dopoledne prostřednictvím sociálních sítí.

"Jsem poctěn rozhodnutím spojenců z NATO prodloužit můj mandát generálního tajemníka do 1. října 2024," uvedl Stoltenberg na twitteru. V historii aliance je třináctou osobou v této pozici, kterou zastává od roku 2014.

"Atlantické pouto mezi Evropou a Severní Amerikou zajišťuje naši svobodu a bezpečnost už téměř 75 let a v nynějším nebezpečnějším světě je naše aliance důležitější než kdy dřív," zdůraznil rodák z norského města Oslo. Poukazoval tak především na fakt, že na evropském kontinentu zuří od konce loňského února válka mezi Ukrajinou a Ruskem, které sousední zemi napadlo.

Podle agentury Reuters se Severoatlantická aliance rozhodla setrvat u zkušeného lídra, místo aby se za současných okolností pokoušela nalézt shodu na jeho nástupci. Britský deník Guardian připomíná, že se spekulovalo například o britském ministrovi obrany Benu Wallaceovi či dánské premiérce Mette Frederiksenové.

Stoltenberg byl ve dvou obdobích mezi lety 2000 až 2001 a 2005 až 2013 premiérem své země. Už předtím působil na několika ministerských postech. Generálním tajemníkem NATO je od října 2014.

Alianci čeká v příštím týdnu očekávaný summit v litevském Vilniusu, který se uskuteční ve dnech 11. a 12. července. Kromě tématu Ukrajiny mají lídři vyslovit závazek dávat na obranu alespoň dvě procenta HDP.

Témata: Jens Stoltenberg NATO