Jevgenij Prigožin promluvil o rebelii: O co wagnerovcům šlo?

Jevgenij Prigožin

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

3. července 2023 18:44

Šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin se v pondělí postaral o první veřejné prohlášení od přesunu do Běloruska, kam se uchýlil na základě dohody zprostředkované běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem, která ukončila vzpouru wagnerovců v Rusku během posledního červnového víkendu.

Na zhruba půl minuty trvající nahrávku zveřejněnou na telegramovém kanálu Grey Zone upozornil server Meduza. Prigožin v ní vysvětlil, že cílem rebelie byl boj se zrádci. Zároveň přislíbil další vítězství na frontě.

"Pochod spravedlnosti usiloval o boj se zrádci a o mobilizaci naší společnosti. Myslím, že se nám mnohé z toho povedlo. Věřím, že v nejbližší době uvidíte naše další vítězství na frontě," řekl šéf žoldnéřů.

Rusko zažilo předminulou sobotu ozbrojenou vzpouru vedenou wagnerovci a především jejich šéfem Prigožinem, který před jejím začátkem prohlásil na telegramu, že ruské ministerstvo obrany zaútočilo na jeho síly.

Žoldnéři nejprve obsadili veškerá klíčová místa v Rostově na Donu. Následně se vydali směrem na Moskvu, kam ale nedojeli. Prigožin totiž večer oznámil, že po domluvě s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem svým jednotkám nařídil, aby zastavily postup na hlavní město a vrátily se na své základny, což se také stalo. Podle uzavřené dohody se následně přesunul do Běloruska.

Témata: Jevgenij Prigožin Rusko