Žralok v dovolenkovém ráji Čechů: Kde turisté viděli predátora?

Žraloci, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

3. července 2023 11:38

S červencem začala hlavní turistická sezóna, přičemž nejvyhledávanější destinací bude i letos Chorvatsko. I od Jadranu už přitom dorazily zprávy o pozorování žraloka v blízkosti lidí, a to konkrétně přímo od českých turistů.

Na incident upozornily Seznam Zprávy, podle serveru byl asi dvoumetrový žralok pozorován u pobřeží městečka Lučica nedaleko ostrova Hvar. Na dostupných záběrech je možné identifikovat hřbetní ploutev v blízkosti muže na paddleboardu.

Světem přitom v červnu otřásl případ smrtícího útoku žraloka tygřího v egyptském letovisku Hurghada, o němž informovala světová média včetně CNN. Místní predátora v odvetě vyhledali a usmrtili ho.

Žralok se poté dostal do rukou specialistů, kteří podle deníku Marca našli části těla usmrceného ruského občana Vladimira Popova v jeho žaludku a střevech. New York Post konkrétně napsal, že šlo o jeho hlavu, hrudník a ruce.

Egypt v reakci na incident zavádí jedno konkrétní opatření. V Rudém moři nainstaluje senzory a bude monitorovat pohyb a chování žraloků, informoval server Egypt Independent s odvoláním na tamní ministerstvo životního prostředí.

Témata: žraloci Chorvatsko